Компанія з «чорного списку» АМКУ відмовилась від тендерів на 5,7 млн грн після публікації NGL.media

31 Серпня 2023

Юристи проєкту «Свої Люди» (Bihus.Info) спільно з журналістами NGL.media добились перевірок двох закупівель сумарною вартістю 5,7 млн грн та відмови підрядника укладати договори. Про це повідомляє Bihus.Info з посиланням на відповідь Волинської обласної прокуратури.

Раніше NGL.media писали, що держпідприємство «Волиньвугілля» замовило у ТОВ «Укрзахід Стімекс» послуг на 5,66 млн грн, повідомлення про наміри підписати два договори – на 2,38 млн грн і на 3,28 млн грн – були опубліковані у системі Prozorro. Проте минулого року ТОВ «Укрзахід Стімекс» викрили на змові на торгах того ж «Волиньвугілля» і внесли у так званий «чорний список» АМКУ – це означає, що компанії на три роки заборонили отримувати підряди на відкритих торгах. Проте цей факт не завадив ДП «Волиньвугілля» прийняти пропозицію ТОВ «Укрзахід Стімекс» і опублікувати повідомлення про наміри підписати нові договори.

Після звернення колег-юристів з проєкту «Свої люди», Державна аудиторська служба розпочала моніторинги обох закупівель та виявила порушення, поліція почала досудове розслідування за ч.1 ст.366 ККУ (службове підроблення), а компанія «Укрзахід Стімекс» відмовилась від підписання договорів.

Нагадаємо, звернутись за юридичною консультацією і з’ясувати, чи є в певному кейсі корупційне правопорушення, або ж отримати допомогу з подачею заяви про злочин, може кожен журналіст і активіст – через пошту push@bihus.info.

Якщо ви володієте інформацією про корупційні порушення – ви можете звернутися до редакції NGL.media, скориставшись формою зворотного зв’язку.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy