Військового прокурора і керівника КЕВ у Мукачеві звинуватили у спробі підкупу СБУ

03 Липня 2023

Керівника квартирно-експлуатаційного відділу (КЕВ) ЗСУ у Мукачеві Ігоря Ларіна та заступника начальника Закарпатської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону Віктор Тхора звинуватили у спробі підкупу СБУ. За версією слідства, за порадою Тхора Ларін намагався домовитись з працівником СБУ про щомісячну виплату йому 3000 доларів хабаря, аби той не розслідував розтрати на об’єктах військової інфраструктури. Половину з цієї суми Тхір планував забирати собі.

Як вказано в судовій ухвалі по цій справі, співробітник контррозвідки СБУ виявив значні зловживання КЕВ ЗСУ у Мукачеві на ремонтах та будівництві об`єктів військової інфраструктури, після чого Закарпатська військова прокуратура відкрила відразу п’ять кримінальних проваджень.

Щоб «замнути» ці справи, керівник місцевого КЕВ Ігор Ларін запропонував заступнику Закарпатської військової прокуратури Віктору Тхору і неідентифікованому нами працівнику СБУ платити щомісяця 3000 доларів на двох, аби ті гальмували розслідування. Ларін також запропонував окремо згаданому співробітнику контррозвідки СБУ 20% «відкату» з майбутніх договорів КЕВ.

Співробітник СБУ відразу ж написав рапорт про спробу підкупу і подальші події відбувалися уже під контролем правоохоронців.

«Наші гроші. Львів» стали NGL.media

За даними слідства,  9 червня Віктор Тхір переговорив з працівником СБУ і вони домовились ділити 3000 доларів між собою і не притягувати начальника КЕВ до відповідальності. 22 червня Тхора і Ларіна затримали слідчі ДБР під час передачі першого траншу у 3000 доларів.

Розслідування цієї історії ведуть слідчі територіального відділу ДБР у Львові.

24 червня Личаківський районний суд Львова обрав запобіжний захід Віктору Тхору – арешт на два місяці з можливістю внесення 778,4 тис. грн застави. Інших судових ухвал у цій справі ще немає, тож невідомо, чи обрали вже запобіжний захід Ігорю Ларіну.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.