Судове засідання у справі підозрюваного у виїзді ухилянтів через систему «Шлях» відклали через його мобілізацію

26 Червня 2023
Попереднє засідання Тисменницького районного суду, на яке Андрій Шпак не з'явився (фото НГЛ)

Попереднє засідання Тисменницького районного суду, на яке Андрій Шпак не з'явився (фото НГЛ)

Суддя Тисменицького районного суду відклав підготовче засідання у справі мешканця Самбора Андрія Шпака, якого звинувачують у незаконному переправленні через кордон чоловіків призивного віку за допомогою системи «Шлях».  Засідання перенесли через неявку адвоката, а сам Шпак, як з’ясувалось у суді, не може бути присутнім, оскільки він мобілізований і зараз перебуває в розпорядженні ЗСУ. Наступне засідання призначено на 21 липня 2023 року і у ньому зобов’язані з’явитися Шпак зі своїм захисником.

Нагадаємо, Андрій Шпак став основним героєм нашого розслідування «Хибний шлях» про зловживання системою «Шлях», запровадженої для виїзду волонтерів в умовах воєнного стану. Шпака підозрюють у тому, що він підробляв листи від різних благодійних фондів та отримував дозволи на перетин кордону чоловікам призивного віку, які платили за цю послугу по 4000 доларів США. За даними слідства, щонайменше 150 чоловіків, які завдяки його діям виїхали з України, не повернулися.

Це уже друге обвинувачення Андрія Шпака у тому ж злочині – у грудні  2022 року Залізничний районний суд Львова визнав його винним у шахрайстві за ту ж схему незаконного перетину кордону і присудив рік умовно. Тоді Шпак оцінював свої послуги у 2500 доларів з особи.

Хибний шлях

Андрія Шпака та двох його помічників, мешканців Івано-Франківської області Любомира Процюка та Михайла Василика,  які займались пошуком клієнтів, затримали 4 листопада 2022 року. Уже 8 листопада Шпак вийшов під заставу у 843,5 тис. грн, а 21 грудня він мобілізувався. У травні 2023 року дружина Шпака намагалась повернути суму застави, оскільки «потребує коштів на лікування». Вона зверталась з пропозицією перерахувати 100 тис. грн з суми застави для «цілей оборони України», проте суд їй відмовив.

Обвинувачені Процюк та Василик, в суд з’явились, вони співпрацювали зі слідством і готові до свідчень у суді.

Квитки в один бік