Засуджений за корупцію екс-чиновник отримує на Тернопільщині підряди на сотні мільйонів

23 Червня 2023
Ігор Табалюк (фото Суспільне Тернопіль)

Ігор Табалюк (фото Суспільне Тернопіль)

Будівельна компанія «Валк», яку очолює раніше засуджений за хабарництво чиновник Тернопільської ОДА Ігор Табалюк, отримала понад 200 млн грн з місцевих бюджетів Тернопільщини за виконання різноманітних ремонтних робіт.

ТОВ «Будівельна компанія “Валк”» зареєстроване у 2016 році у селі Великі Гаї Тернопільської області і належить Сергію Ліщишину та Ігорю Табалюку. Загалом ця компанія отримала на Тернопільщині 129 комунальних і державних підрядів загальною вартістю 201 млн грн.

Раніше один зі співвласників компанії Ігор Табалюк працював начальником ДУ «Госпрозрахункова група Тернопільської обласної державної адміністрації», але у 2017 році його затримали на хабарі. З’ясувалося, що він обіцяв одному з місцевих підприємців контракт на ремонт об’єкту комунальної власності вартістю 800 тис. грн за 10% «відкату», тобто 80 тис. грн. Затримали Табалюка з частиною хабаря – 32 тис. грн.

Табалюк уклав угоду про визнання винуватості і того ж року суд офіційно визнав його винним у зловживанні впливом (ст. 369-2 ККУ), оштрафував на 25 тис. грн і заборонив протягом наступних трьох років обіймати керівні посади на підприємствах усіх форм власності.

У 2021 році, коли сплив термін заборони, Табалюк став співвласником компанії «Валк» замість свого батька Юрія Табалюка, а цього року офіційно став директором компанії.

Втім, уже через кілька місяців після вироку Табалюку у 2017 році департамент капітального будівництва Тернопільської облдержадміністрації почав замовляти послуги у компанії «Валк», станом на сьогодні загальна сума становить майже 26 млн грн.

Загалом компанія «Валк» успішно співпрацює не лише з Тернопільською ОДА – загальна вартість державних і комунальних підрядів уже перевищила 200 млн грн. Останню на момент публікації пряму безконкурентну угоду на 1,4 млн компанія уклала з Великогаївською сільською радою на ремонт шкільного спортзалу  у селі Дичків. За даними Clarity Project, лише з цією сільрадою компанія «Валк» підписала 22 угоди загальною вартістю близько 5 млн грн.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.