Мерія Чернігова переплатить дружньому депутату за ремонт міської котельні

21 Червня 2023
Ігор Желдак (справа) у 2020 році (фото Facebook)

Ігор Желдак (справа) у 2020 році (фото Facebook)

Управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради прозвітувало про підписання з ТОВ «Фірма “МКЖ-Сервіс”» договору на відновлення будівлі місцевої котельні із заміною обладнання. Компанії, власником якої є один з найбагатших депутатів Чернігівської облради Ігор Желдак, заплатять за це 4,11 млн грн. При цьому ціни на окремі витратні матеріали та техніку виявились суттєво завищеними.

При очікуваній вартості відновлення однієї з міських котелень Чернігова за 4,24 млн грн у відкритих торгах з особливостями взяла участь лише компанія Ігора Желдака і, зрозуміло, перемогла з пропозицією у 4,11 млн грн. Крім суто відновлення будівлі, за ці гроші компанія має замінити теплотехнічне обладнання, протипожежну апаратуру, водопідготовчу установку, а також частини наземної та підземної теплотраси.

Найцікавішим у цій угоді виявився локальний кошторис, наданий компанією для обґрунтування загальної вартості робіт. Порівнявши вказані ціни на окремі матеріали та техніку ми виявили суттєве завищення її вартості. Зокрема, «МКЖ-Сервіс» планує встановити в котельні бойлер ОКС 500 NTR/BP з ізоляцією Drazice вартістю 96,28 тис грн, хоча на сайті виробника такий бойлер  коштує майже вдвічі дешевше – 50,76 тис грн. При роздрібній ціні в 102,3 тис грн на вертикальні теплоакумулятори ALTEP TAO 5000 заклали по 152,16 тис. грн за одиницю. Мембранні баки CAL-PRO 800L підрядник порахував по 92,26 тис грн за штуку, хоча в мережі такі можна придбати за 48,9 тис грн. Суттєву переплату заклали й на насосах – на WILO YONOS MAXO 40/0,5-12 в кошторисі передбачено 63,73 тис грн, при реальній ціні 40,69 тис грн, а на кожен WILO YONOS MAXO 50/0,5-12 PN 6/10 – 79,19 тис грн, хоча на сайтах без проблем можна знайти пропозицію за 61,69 тис грн. В результаті, лише за обладнання котельні Чернігівська міськрада переплатить понад 300 тис. грн.

Єдиним власником, а заодно й керівником ТОВ «Фірма “МКЖ-Сервіс”» є депутат Чернігівської обласної ради Ігор Желдак. До облради він потрапив у 2020 році за списком партії «Рідний дім», створеної мером Чернігова Владиславом Атрошенко. Раніше Желдак очолював список найбагатших депутатів Чернігівської міськради.

За даними сервісу Clarity Project, з моменту впровадження системи Prozorro «МКЖ-Сервіс» уклала вже 285 договорів на загальну суму 447,06 млн грн. Найактивніше ця компанія співпрацює з управлінням капітального будівництва Чернігівської міськради, від якого отримала вже 122 підряди на загальну суму 227,14 млн грн.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.