Львівський суд скасував арешт сумнівно набутої ділянки площею майже 22 га

ГБК «Індустріал» отримав право продати отриману безкоштовно комунальну землю
30 Травня 2023

Ділянка площею 21,5 га, що належить гаражно-будівельному кооперативу «Індустріал»

Керівникові львівського гаражно-будівельному кооперативу «Індустріал» Денису Попову вдалося скасувати арешт великої земельної ділянки площею майже 22 га, розташованої впритул до заказника «Торфовище Білогорща» біля Львова. Два роки тому на цю ділянку був накладений арешт через підозри у незаконності приватизації, проте за цей час жодних офіційних звинувачень на адресу «Індустріалу» так і не висунули – тому Галицький районний суд Львова скасував арешт.

Таке рішення суду відкриває можливість ГБК «Індустріал» вільно розпоряджатися ділянкою, зокрема, і продати її – хоча прокуратура продовжує оспорювати право власності.

Нагадаємо, що у березні 2023 року Господарський суд Львівської області задовольнив позов прокуратури про повернення у комунальну власність Львова ділянки площею 21,5 га, яку безкоштовно віддала ГБК «Індустріал» ще у 2020 році Рясне-Руська сільрада.

Втім «Індустріал» подав апеляцію на це рішення суду, тому воно не вступило у законну дію. Апеляційну скаргу планують розглянути наприкінці червня, тож наразі кооператив вважається законним власником ділянки.

Тим часом 26 травня Галицький районний суд Львова розглянув клопотання керівника ГБК «Індустріал» Дениса Попова, який просив скасувати арешт на земельну ділянку, накладений у 2021 році. Денис Попов заявив у клопотанні, що жодному представнику «Індустріалу» за два роки слідства не висунули підозри і не довели дотичність ГБК до справи.

Прокурор та слідчий в суді виступили проти задоволення цього клопотання, наголосивши, що земельна ділянка визнана доказом у кримінальній справі.

Втім, суддя Віктор Романюк погодився із тим, що якщо за період досудового розслідування ніхто з ГБК «Індустріал» не отримав повідомлення про підозру, підстав для арешту ділянки немає. Він задовольнив клопотання «Індустріалу» та скасував арешт на майже 22 га землі. Тепер ГБК «Індустріал» може продати або будь-яким іншим чином розпорядитися земельною ділянкою.

Ділянка площею 21,5 га, право розпоряджатися якою суд повернув гаражно-будівельному кооперативу «Індустріал»

Ділянка площею 21,5 га, що належить гаражно-будівельному кооперативу «Індустріал»

Гаражно-будівельний кооператив «Індустріал» створили у вересні 2020 року, за два тижні до отримання земельної ділянки. Засновниками кооперативу є львів’яни Денис Попов, Ірина Гавінська та Андрій Андрух.

Загалом восени 2020 року за кілька тижнів Рясне-Руська сільрада роздала майже 65 га землі різним гаражно-будівельним кооперативам, засновниками і членами яких були переважно працівники сільради, родичі депутатів та псевдоактивісти. Причиною такого поспіху була  адміністративно-територіальна реформа, внаслідок якої у 2020 році Рясне-Руське було приєднане на Львова і тамтешня сільрада втратила повноваження.

Зараз прокуратура продовжує оскаржувати у судах ці рішення колишньої сільради, вважаючи безкоштовну роздачу землі кооперативам незаконною.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.