Суд повернув 22 га незаконно приватизованої землі у передмісті Львова

05 Квітня 2023

Франківській окружній прокуратурі Львова вдалося повернути у комунальну власність 21,9 га землі біля Львова, які більше двох років тому дозволила безкоштовно приватизувати Рясне-Руська сільрада. Рішення про передачу землі приймались в останні тижні перед ліквідацією сільради і приєднанням Рясне-Руського та сусідніх сіл до Львова.

Господарський суд Львівської області задовольнив зразу кілька позовів прокуратури і скасував рішення Рясне-Руської сільської ради за 2020 рік, якими 5 ділянок передавали у власність гаражно-будівельних кооперативів. Чотири ділянки загальною площею 0,4 га кооперативу «Пікап». А значно більшу ділянку площею 21,5 га сільрада віддала кооперативу «Індустріал».

Ділянка площею 21,5 га, що раніше належала гаражно-будівельному кооперативу «Індустріал»

Ділянка площею 21,5 га, що раніше належала гаражно-будівельному кооперативу «Індустріал»

Прокуратура довела у суді, що всі ці ділянки сільрада виділила незаконно, оскільки на цю територію не були розроблені план зонування і детальний план, а цільове призначення не відповідало планам власників землі.

Окрім того, прокурор у суді наголосив, що гаражно-будівельні кооперативи можуть отримати ділянки лише для будівництва гаражів з цільовим призначенням «землі житлової та громадської забудови». Натомість сільрада виділила їм землі «промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення», що суперечить Земельному кодексу.

Тож суд вирішив підтримати позицію прокуратури і скасував відповідні рішення Рясне-Руської сільради. Таким чином, якщо це рішення не буде оскаржене в апеляції, майже 22 га повернуть у власність тепер уже Львівської міськради, адже у 2020 році Рясне-Руське увійшло до складу Львова.

Обидва гаражно-будівельні кооперативи – і «Пікап», і «Індустріал» – зареєстрували лише у вересні 2020 року, за два тижні до передачі землі у власність. Загалом Рясне-Руська сільрада роздала 18 таким же кооперативам майже 65 га землі. Засновниками і членами цих кооперативів були переважно працівники сільради, родичі депутатів та псевдоактивісти.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.