ДБР завершило розслідування у справі приватизації ділянки під львівську вулицю

12 Травня 2023

Василь Собко, фото: Щоденний Львів

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування щодо заступника начальника Головного управління Держгеокадастру Львівської області Василя Собка. Обвинувальний акт у його справі передали на розгляд до Галицького районного суду Львова. Про це прес-служба ДБР повідомила 12 травня

Василя Собка звинувачують у передачі підставній особі 1,9 га землі, де планували збудувати продовження львівської вулиці. Мова йде про продовження вулиці Вернадського, яка б з’єднувала Сихів зі стадіоном «Арена Львів» і вулицею Стрийською. Після приватизації землю купив Тарас Колодій, зять голови Солонківської ОТГ Богдана Дубневича.

Вперше про підставного отримувача землі розповіли «Наші гроші. Львів» у розслідуванні «Дубневичі перейшли дорогу», опублікованому у червні 2021 року. Ми повідомили, що Головне управління Держгеокадастру у Львівській області виділило ділянку учаснику АТО Олегу Дідуху. Але сам Олег Дідух розповів «Наші гроші. Львів», що не бачив ні наказу, ні ділянки, ні Тараса Колодія, якому продав ділянку.

«Я продав право на отримання ділянки. Я написав довіреність на людину, яка далі займалась цією справою, – розповів він. – Ну, я б взагалі не отримав ніякої земельної ділянки. Я з 19-го року не можу отримати ні під що – мені весь час відмовляють. Тому коли запропонували продати, я й погодився. Не вийшли б на мене, то запропонували б комусь іншому».

Слідчі ДБР підтверджують, що родич Богдана Дубневича придбав у нього землю за мізерною ціною, «аби згодом продати громаді Львова під будівництво дороги вже за реальною вартістю понад 12 млн грн».

Василя Собка обвинувачують у перевищенні службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 365 ККУ). У разі доведення його вини службовець може отримати до 10 років ув’язнення.

ДБР також веде розслідування і щодо інших учасників схеми. Зараз ділянка перебуває під арештом і досі належить Тарасові Колодію.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.

Дубневичі перейшли дорогу