Пов’язана з депутатами міськради компанія остаточно розпродала 22 га землі у Львові

12 Травня 2023

фото НГЛ

Компанія «ФЛО Львів», номінальним власником якої є маловідомий Орест Білько, розпродала всі земельні ділянки загальною площею понад 22 га, які Львівська міськрада раніше безкоштовно роздала членам садового товариства «Підголоско», тісно пов’язаних з депутатами міськради Юрієм Ломагою та Олексієм Різником.

За оцінками НГЛ, за всі ділянки виручили близько 190 млн грн. Вартість більшої частини ділянок нам вдалося підтвердити копіями договорів купівлі-продажу, стосовно решти ми врахували нормативну грошову оцінку. Раніше ми оцінювали вартість цієї землі у 200 млн грн, але можливо на ціну вплинула швидкість розпродажу – понад 22 гектари раніше комунальної землі компанія «ФЛО Львів» розпродала менше ніж за два місяці, а також певний розголос.

Новими власниками ділянок стали ТОВ «Портерра Груп», ТОВ «Лінтер-Пласт», ТОВ «Моноленд», ТОВ «Арктос-Ленд», ТОВ «Леотренд». Усі ці компанії об’єднані спільними бенефіціарами – це Андрій Угрин, Андрій Криницький і Ярослава та Ірина Вітики, а їх, своєю чергою, пов’язує спільний будівельний бренд «Аурум».

Як ми розповіли у великому розслідуванні «Райські сади депутатів міськради», ділянки садовому товариству «Підголоско» виділяли протягом поступово протягом чотирьох років. Керівником та співзасновницею кооперативу «Підголоско» була Мирослава Дроздовська, прописана за однією адресою з дітьми Юрія Ломаги, який з 2020 року є депутатом Львівської міськради від «Європейської солідарності». Причому ділянки отримали не лише Ломага і Дроздовська, а й родичі ще одного депутата міськради від тієї ж партії Олексія Різника.

Кооператив ліквідували 19 січня цього року, але перед тим ділянки перейшли у власність у «Мистецько-виставкова галерея «Простір» (потім перейменували на «ФЛО Львів»). Ця компанія була створена Юрієм Ломагою, який керував нею до травня 2021 року. Але потім її переписали на Ореста Білька.

7 квітня 2023 року Орест Білько вирішив ліквідувати компанію і тепер «ФЛО Львів» перебуває у стані припинення. Кредитори мають час заявити про свої вимоги до 7 червня, хоч це і буде складно зробити – вказаний при реєстрації телефон Ореста Білька уже належить іншій людині.

Райські сади депутатів міськради