Львівська міськрада відсудила 1,4 млн грн боргу у несумлінного забудовника

12 Травня 2023

Господарський суд Львівської області задовольнив позов Львівської міськради до ТОВ «Будівельна компанія «Львівторгбуд» і зобов’язав виплатити 1,4 млн грн боргу за орендну плату за користування ділянкою по вулиці Тернопільська, 21, плюс додаткову пеню та донарахування.

Судом було встановлено, що у травні 2011 року Львівська міська рада прийняла ухвалу щодо зміни цільового призначення земельної ділянки по вул. Тернопільська, 21 і затвердила щодо неї проект землеустрою. У липні того ж року «Львівторгбуд» уклав угоду з міськрадою про оренду на 10 років ділянки площею 2,09 га.

На момент підписання угоди на орендованій ділянці уже був недобудований дитсадок, що належав «Львівторгбуду», а на решті ділянки компанія планувала будувати багатоквартирні житлові будинки. Крім того, планували завершити і дитсадок на 56 місць.

Власне через цей дитсадок «Львівторгбуд» свого часу встиг «прославитись», адже на початкових планах ЖК, який інвесторам демонструвала компанія-девелопер, дитсадка не було. А вже за кілька років садок «з’явився» на території, призначеній для відпочинкових зон, дитячих та спортивних майданчиків.

Однак повернемось до судової справи. За умовами двостороннього договору між міськрадою і «Львівторгбудом» річна оренда складала 571,59 тис грн, які орендар мав щомісячно сплачувати рівними частинами.

Проте з листопада 2019 року і до липня 2021 року «Львівторгбуд» не сплачував оренду, заборгувавши загалом 1,27 млн грн. За порушення термінів сплати оренди міськрада нарахувала ще штрафні санкції і сума зросла до 1,4 млн грн.

У результаті Господарський суд Львівської області повністю задовольнив позов Львівської міськради і вирішив сягнути з «Львівторгбуду» цю суму. Втім, це рішення ще може бути оскаржене в апеляційному порядку.

Єдиним власником ТОВ «Будівельна компанія «Львівторгбуд» є львів’янин Ярослав Олійник, якому також належать півтора десятка інших компаній: ПП «Ера Консалтинг», ТОВ «Мальви-меблі», ТОВ «Галицька магістраль», ТОВ «Ваш білий дім» та інші.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.