Суд втретє скасував реєстрацію незаконного будівництва бізнес-партнерів Дубневичів

16 Травня 2023

скріншот з відео «Варіантів», 2017 рік

Господарський суд Львівської області скасував право власності компанії «АрхіБуд» на незавершене будівництво житлового комплексу у львівському парку «Знесіння». Це вже третє рішення суду на користь військової прокуратури, яка судиться за ділянку в парку. Загалом історія з цим будівництвом триває восьмий рік.

Як раніше писали «Наші Гроші. Львів», ще у 2007 році ТзОВ «АрхіБуд» отримало в оренду на 10 років ділянку площею 2,83 га на вул. Довбуша, 15, що розташована на території парку «Знесіння». Раніше ця ділянка належала військовій частині 2144 Державної прикордонної служби, однак військові відмовились від неї без згоди Кабміну.

У 2010 році призначення ділянки змінили на будівництво готельно-рекреаційного комплексу, а у 2016 році тут почалось будівництво житлового комплексу. Втім, будівництво зупинилось на рівні фундаменту через відсутність дозволів та судові процеси, хоча у 2017 році компанія змогла зареєструвати право власності на недобуд. Одними з найбільш активних противників були члени громадської організації «Правозахисний Центр імені генерала УНР Володимира Сікевича», які виступають у справі третьою стороною.

Військова прокуратура уже кілька років судиться з ТзОВ «Архібуд», намагаючись повернути земельну ділянку державі. У 2018 році прокуратурі вдалося скасувати реєстрацію недобуд, але Верховний Суд анулював це рішення через формальну причину – позов про скасування реєстрації розглядав адміністративний суд, а мав би господарський.

У 2021 році скасування права власності на незавершене будівництво розглянув Господарський суд Львівської області, який став на сторону прокуратури. Але Верховний суд знову скасував рішення першої інстанції і направив справу на новий розгляд.

1 травня 2023 року Господарський суд Львівської області задовольнив позов Військової прокуратури Західного регіону і скасував право власності ТзОВ «АрхіБуд» на це незавершене будівництво. Якщо рішення підтримають апеляційна і касаційна інстанція, то незавершений ЖК зможуть знести.

Власниками компанії «АрхіБуд» є Ігор Миколайчук та Віктор Коць – давні бізнес-партнери братів Ярослава і Богдана Дубневичів.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.