Офіс генпрокурора не зміг арештувати 10 млн грн, знайдених під час обшуків в «Інтергал-Буді»

10 Травня 2023

Президент Асоціації підприємств будівельників «Інтергал-Буд» Володимир Зубик (фото «Інтергал-Буду»)

Офісу генпрокурора не вдалося арештувати 249 тис. доларів та 800 тис. грн, вилучених під час обшуків у львівському офісі компаній групи «Інтергал-Буд», яку контролює екс-нардеп Володимир Зубик. Прокуратура вважає, що ці гроші були отримані незаконно, але не змогла довести цього у суді.

У кримінальному провадженні, відкритому у січні 2022 року, фігурують компанії групи «Інтергал-Буд», яку контролює екс-депутат Верховної Ради Володимир Зубик. Зокрема, йдеться про такі компанії: ТОВ «Будгарант-2007», ТОВ «Стар Білдінг», ТОВ «СПБ-Інвест», ТОВ «Максимум», ТОВ «КУА «Крістал Ессет Менеджмент» та фонди АТ «ЗНВКФІ «Лоудстар», АТ «ЗНВКІФ «Толедо», АТ «ЗНВКІФ «Антей», ПВІФ «Інтергал-Буд», ПВІФ «ІнтерГалБудактив», ПВІФ «ІнтергалБудІнвест». Ці компанії, за версією слідства, умисно ухилялися від сплати податку на прибуток та ПДВ в особливо великих розмірах, а також легалізували (відмивали) майно, одержане злочинним шляхом в особливо великих розмірах.

У долученому до справи висновку Державної податкової служби, вказано, що компанія «Крістал Ессет Менеджмент» залучала кошти інвесторів-фізичних осіб, а не членів інвестиційного фонду, отримуючи таким чином податкову пільгу. Протягом 2018-2022 років завдяки цій пільзі компанія зекономила понад мільйон гривень на сплаті податків.

Власником компанії з управління активами «Крістал Ессет Менеджмент» є Сергій Чумак – бізнес-партнер Володимира Зубика.

У січні 2023 року у головному офісі «Інтергал-Буду» на площі Старий Ринок у Львові детективи Бюро економічної безпеки (БЕБ) провели обшуки і вилучили знайдені там 249 тис. доларів США та 800 тис. грн (загалом понад 10 млн грн). Слідство вважає, що співробітники компаній групи «Інтергал-Буд» використовували львівський офіс «для забезпечення протиправної діяльності».

Після обшуків Офіс генпрокурора звернувся до суду за дозволом на арешт вилучених грошей, які слідчі вважають доказом у кримінальній справі. Шевченківський районний суд Києва 26 січня задовольнив клопотання прокуратури і наклав арешт. Але вже за місяць Київський апеляційний суд скасував арешт.

Наприкінці лютого 2023 року прокурори повторно звернулися з проханням про арешт грошей до Шевченківського райсуду Києва, але цього разу суддя відмовив, бо «прокурором не надано доказів, що вилучені грошові кошти є предметом протиправної діяльності, об’єктом та знаряддям злочину».

Представник «Інтергал-Буду» представив у суді висновки планових перевірок компаній, де зазначено, що порушень податкового законодавства не виявлено.

Оскаржити це твердження прокурорам не вдалося ні в суді першої інстанції, ні в апеляції, яку знову розглянув Київський апеляційний суд 25 квітня.

«У суді апеляційної інстанції прокурор пояснив, що з часу звернення із первинним клопотанням, інших доказів незаконності походження коштів не здобуто, підозри нікому не вручено», – вказано в ухвалі апеляційного суду, який повторно відмовив в арешті вилучених грошей.

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.

Хто будує у Львові