Суд зобов’язав ЛОВА розсекретити прізвища ухилянтів, які скористалися системою «Шлях»

25 Квітня 2023

фото ЛОВА

Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов співзасновниці «Наші гроші. Львів» Олександри Губицької і зобов’язав Львівську обласну військову адміністрацію (ЛОВА) надати інформацію про чоловіків, які використали систему «Шлях» для виїзду закордон і не повернулися в Україну.

Суд зобов’язав ЛОВА надати копії рішень про скасування рішень про дозвіл виїзду за межі України водіям, що здійснювали перевезення гуманітарних вантажів за період з 24 лютого 2022 року по 30 січня 2023 року із відображенням прізвища, імені та по батькові фізичних осіб. Ці рішення ЛОВА скасувала після того, як з’ясувалося, що 234 чоловіки, які виїхали з країни через систему «Шлях» з наданими ЛОВА дозволами, не повернулися у встановлений термін назад.

Суддя Галина Морська, яка розглядала цю справу, вирішила, що відмова у наданні додатків до наказів із підстав наявності у них персональних даних фізичних осіб є протиправною, оскільки документи можуть надати із відображенням прізвища, імені та по батькові – без надання решти інформації про особу, що дозволить її беззастережно ідентифікувати (серія та номер паспорту, дата народження тощо).

У відзиві на позов юристи ЛОВА стверджували, що адміністрація не є належним відповідачем, а Олександра Губицька – неналежним позивачем, бо позов подано не від ЗМІ, а також наполягали, що запитувана інформація не становить суспільного інтересу.

«Суспільний інтерес не може зводитися до прагнення громадськості отримати інформацію про приватне життя інших людей або до бажання аудиторії дізнатися сенсацію. [ЛОВА] вважає, що запитувана інформація журналісткою інтернет-видання «Наші гроші. Львів» не є необхідною для реалізації особою її функцій сприяння публічній дискусії із суспільно важливих питань, а також вважає недоведеним те, що журналіст запитував інформацію в цілях задоволення суспільного інтересу», – йшлося у відзиві юристів ЛОВА.

Натомість суддя обгрунтовано вирішила, запитувана інформація має значний суспільний інтерес. «Вона є необхідною для реалізації особою її функції сприяння публічній дискусії із суспільно важливих питань і журналістка запитувала інформацію в цілях задоволення суспільного інтересу», – вказала суддя Львівського окружного адміністративного суду Галина Морська.

Юридичний супровід з боку редакції НГЛ здійснював адвокат ГО «Платформа прав людини» Євген Воробйов.

Рішення Львівського окружного адміністративного суду ще не вступило в законну силу, оскільки ЛОВА має 30 днів для його оскарження в апеляційному порядку.

P.S. 18 травня стало відомо, що ЛОВА таки подала апеляційну скаргу, справу розглядатиме Восьмий апеляційний господарський суд.

P.P.S. 4 липня Восьмий апеляційний адміністративний суд частково задовольнив апеляційну скаргу ЛОВА, хоч і визнав протиправною відмову ЛОВА. Постанова апеляції була виписана таким чином, що ЛОВА отримала змогу затерти на документах практично усю інформацію.

7 серпня Верховний Суд відмовив NGL.media у розгляді касаційної скарги.

Система «Шлях». Що не так із Львівською військово-цивільною адміністрацією