Родина підсанкційного Бокала виключила майже 2 га з лісництва в Брюховичах

10 Січня 2023

Вигляд на брюховицький ліс, який опинився в приватній власності. Фото Наші гроші. Львів

Мар’яна та Василь Бокало, а також Тарас Гнідець позивалися до Львівської державної лісовпорядної експедиції з вимогою виключити майже 1,9 га лісу із Брюховицького лісництва. Суд вирішив їхній позов задовольнити. Про це стало відомо з рішення судді Віталія Радченка із Галицького районного суду Львова.

Позивачі вважають, що віднесення зазначених земель, які є в їхній приватній власності, до лісового фонду Брюховицького лісництва порушує їхнє конституційне право – право власності. Суддя зобов’язав Львівську державну лісовпорядну експедицію «привести у відповідність планово-картографічні матеріали» шляхом виключення шести ділянок площею 1,89 га з Брюховицького лісництва.

Повний текст рішення ще не оприлюднили, а тому мотиви судді ще невідомі. Рішення ще можна оскаржити в апеляційному порядку.

Кримінал за ліс

Процес «приватизації» цих ділянок став підставою кримінального розслідування, оскільки як мінімум 0,9 га із цих 1,9 га були внесені в реєстр як приватні на підставі неіснуючого рішення Брюховицької селищної ради, йдеться в судовому реєстрі.

Журналісти редакції відвідували ці ділянки – вони вкриті лісом. Це видно і зі супутникових знімків.

Розташування ділянок в Брюховичах, які фігурують у розслідуванні

Так, у травні 2021 року Львівська обласна прокуратура повідомила, що в Брюховичах викрили осіб, які незаконно заволоділи землями лісового фонду на майже 20 млн грн. Мова йде якраз про ділянки, які тепер родина Бокало і Гнідець вилучають з лісництва.

Мар’яна та Василь Бокало є дітьми Івана Бокала, який був начальником Рава-Руської митниці та депутатом Львівської облради. Але остаточно прославився, коли потрапив під санкції РНБО щодо людей, яких підозрюють у контрабанді. Також під ці ж санкції потрапили кілька фірм, співвласниками яких були вказані самі Василь та Мар’яна Бокало, а також Віктор Гнідець ‒ батько Тараса Гнідця, який виступає третім позивачем у цивільній справі.

Кримінальна історія почалось з того, що у липні 2020 року у реєстрі нерухомості з’явився запис про шість приватних земельних ділянок загальною площею 0,9 га. Підставою для права власності було вказане рішення Брюховицької селищної ради народних депутатів від 25 листопада 1993 року. Як вказано в ухвалах суду, такого рішення в селищній раді нема, у той день навіть не проводили сесію.

Вже у серпні 2020 року усі ці ділянки купив Тарас Гнідець. А ще через місяць – Гнідець об’єднав ці ділянки із ще чотирма, які належали Бокалам та йому. У той же місяць вони ще раз поділили всю землю на шість ділянок. Тобто, протягом вересня 2020 року землі двічі міняли кадастрові номери. Детальніше можете подивитись в таблиці за посиланням.

Перший вирок та інші підозрювані

У серпні 2021 року в Єдиному державному реєстрі судових рішень опублікували перший вирок у справі крадіжки цієї землі (наразі в судреєстрі видалили значну частину інформації, тому гіперпосилання не працюють). Так, Володимир Лобода отримав право власності на одну із ділянок площею 0,15 га, використовуючи підроблене рішення Брюховицької селищної ради.

Суд затвердив мирову угоду між ним та прокурором і йому призначив йому 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Водночас тим же рішенням Лободу звільнили його від відбування покарання, встановивши 1 рік випробувального терміну.

Ще одним підозрюваним є Мирон Аугуст, на якого теж оформили 0,15 га, які він потім перепродав. У серпні 2021 року Аугуста взяли під варту із можливістю внесення 190 тис. грн застави.

Згідно з ухвалами суду, як мінімум три ділянки оформляв Михайло Живко, реєстратор Солонківської сільської ради.  У результаті три наділи по 0,15 га на вул. Музейній в Брюховичах, які насправді перебували у постійному користуванні ДП «Львівський селекційно-насіннєвий центр», в реєстрі нерухомості були оформлені як приватні. Живку оголосили про підозру у травні 2021 року.

З власних джерел редакції стало відомо, що крім Аугуста та Лободи власниками інших чотирьох наділів на підставі неіснуючого рішення селищної ради стали Ольга Глова, Данута Доротич, Марія Кузьмів та Олег Гавриляк. Обвинувальний акт щодо усіх цих осіб, а також Аугуста та Живка, передали до суду влітку 2021 року. Справу розглядає Шевченківський районний суд Львова. Наступне засідання відбудеться 7 лютого цього року.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.