Тандем ФОПів-дилерів після Волині взявся за тендери на Львівщині

11 Січня 2023

Фото ілюстративне

Наприкінці минулого року Комунальна установа «Центр з обслуговування закладів освіти» Сокальської міської ради Львівської області прозвітувала про успішне проведення закупівлі трьох твердопаливних котлів. За результатами відкритих торгів замовник отримав техніку загальною вартістю 821 тис. грн. Поставити освітянам товар мала підприємиця Олена Новак.

За умовами підписаного контракту комунальна установа отримає по одному твердопаливному котлу з ручним завантаженням палива потужністю 50 кВт за 86 тис. грн, потужністю 200 кВт – за 342,5 тис. грн і 250 кВт – за 392,5 тис. грн. Їхнім виробником є «Коростенський завод теплотехнічного обладнання». Договором передбачено, що техніка поїде до дитячого садка в селі Угринів, загальноосвітньої школи в селі Савчин та до навчально-виховного комплексу (школи-дитсадка) у селі Перетоки.

Єдиним суперником Олени Новак на згаданих торгах виявилась підприємиця Тетяна Струтинська, яка запропонувала виконати замовлення на 900 грн дорожче від конкурентки – за 821,9 тис. грн. При цьому пропозиція Струтинської була ідентична очікуваній вартості закупівлі.

Обидві учасниці під час проведення аукціону навіть не намагались торгуватись, обмежившись подачею однієї цінової пропозиції, яку потім не змінювали. Крім того, суперництво Тетяни Струтинської було суто номінальним, адже в пакеті документів, поданому підприємицею, були відсутні фактично всі довідки, які вимагав замовник.

Цікаво й те, що це не перша зустріч підприємиць на відкритих торгах. Загалом підприємиці п’ять разів спільно брали участь у тендерах і кожного разу замовлення отримувала Олена Новак.

Однак, якщо останній тендер відбувався на Львівщині, то всі попередні – у Волинській області. Таким чином пані Новак отримала наступні підряди:

  • 8 твердопаливних котлів на суму 2,47 млн грн для Управління гуманітарної політики Камінь-Каширської міської ради;
  • 1 твердопаливний котел вартістю 408,5 тис. грн для Відділу освіти Колківської селищної ради;
  • 1 твердопаливний котел вартістю 324,65 тис. грн для Відділу освіти, молоді та спорту Маневицької селищної ради;
  • 1 твердопаливний котел вартістю 385,71 тис. грн для Відділу освіти, молоді та спорту Маневицької селищної ради.

При цьому Тетяну Струтинську важко назвати статистом в публічних закупівлях. За даними аналітичної системи Clarity-project, станом на 9 січня підприємиця загалом підписала з бюджетними замовниками 16 договорів на суму 5,4 млн грн.

Насправді між Новак та Струтинською фактично нема нічого спільного. Перша зареєструвалась підприємицею у 2016-му та прописана у селі Тарасове Волинської області, друга почала підприємницьку діяльність в 2018-му році і має реєстрацію на Житомирщині в селі Степанівка.

От тільки обидві свого часу подавали у тендерній документації довідки, які їх об’єднують – гарантійні листи та сертифікати від ТОВ «ТД Коростенський завод теплотехнічного обладнання», в яких було вказано, що підприємиці є офіційними дилерами фірми, можуть проводити пуско-налагоджувальні роботи та обслуговувати обладнання заводу – твердопаливні котли.

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.