Бізнес-партнери позмагались на 29-мільйонне замовлення на генератори

19 Грудня 2022

Фото ілюстративне. Джерело: Львівводоканал

Львівські міські комунальні підприємства «Львівводоканал» та «Залізничнетеплоенерго» 12 грудня підписали угоди на постачання дизель-генераторних станцій вартістю 29 млн грн з ТОВ «Фреш Трейд Компані». Про це стало відомо з сайту закупівель Prozorro.

«Львівводоканал» зробив замовлення на майже 17 млн грн, а «Залізничнетеплоенерго» – 12 млн грн. Мова йде про постачання 55 турецьких генераторів різних моделей і вартістю від 0,3 до 1,7 млн грн. Спочатку вартість генераторів була вища, але потім суму зменшили у зв’язку з постановою Кабміну, якою товари для енергетики та забезпечення тепла звільнили від ПДВ і ввізного мита.

Про ціни

Комунальні підприємства в технічні завдання прописали конкретні моделі генераторів із можливістю постачати еквівалент. Порівняти ціни з онлайн-магазинами не вдалося, оскільки таких моделей не знайшлося. У закупівлях інших замовників можна знайти лише деякі ціни. Наприклад, на початку грудня у Житомирі купили генератори MJY 0033 купили по 378 тис. грн без ПДВ (для порівняння, у Львові – по 337 тис. грн без ПДВ). Натомість Київська ОДА придбала їх аж по 640 тис. грн – в платіжці вказано, що це ціна без ПДВ.

Про аукціони

В обох закупівлях за замовлення між собою змагалися лише «Фреш Трейд Компані» та приватний підприємець Олександр Шегера. І хоча під час торгів учасники торгувалися, але ми помітили, що підприємець Шегера завантажив не всі потрібні документи, наприклад, не було банківської гарантії.

І «Фреш Трейд Компані», і Олександр Шегера робили свої документи в одній програмі. Як виявилось, Шегера має спільний бізнес із співзасновником «Фреш Трейд Компані» Дмитром Маліновським – ТОВ «Комфорт Хоумс». Ця фірма була створена лише 12 днів тому, вже після аукціонів.

Сергій та Дмитро Маліновські із Житомирської області створили «Фреш Трейд Компані» понад два роки тому, і її основним видом діяльності є оптова торгівля фруктами й овочами. Компанія з’явилась в публічних закупівлях лише в листопаді цього року, продаючи не фрукти, а генератори. Перша закупівля, в якій вона взяла участь, – це тендер АМКУ, на який подалась хіба одна підприємиця, і теж без усіх потрібних документів. Тепер, окрім кількох замовлень на Житомирщині, фірма має договори з львівськими КП.

Натомість Олександр Шегера на Prozorro активний учасник, продавав і продукти, і одноразові маски за невеликими угодами. Минулоріч отримав хіба одне замовлення на 14 тис. грн, а цьогоріч – теж одне, на генератор для Галицької районної адміністрації Львова за понад 700 тис. грн.

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.