«Один із засновників Google теж народився в Москві»

15 Грудня 2022

Учасники пресконференції зліва направо: Валерій Сіроштан, Володимир Літошенко та Олексій Шуліка. Скрін з відео

Після нашої публікації та колег із сайту «Твоє місто» про компанію «Смарт-Тикет Технолоджи», яка впроваджуватиме електронний квиток в області, Львівська обласна військова адміністрація разом із представниками компанії 14 грудня провела пресконференцію, яка мала б розвіяти всі сумніви в прозорості та чистоті майбутніх інвесторів.

Ми викладаємо короткий опис відповідей на ключові питання. Письмові відповіді на наше звернення з проханням про коментар (за чотири дні до публікації) редакція отримала якраз під час цієї пресконференції.

Про власника компанії BPC, який перебрався з Москви до Мальти

Нагадаємо, ми розповіли, що розробником застосунку SmartTicketCity, який використовуватимуть пасажири, є  BPC Billet, постачальником – SmartVista AG, власником авторських прав – O-City. Всі ці назви ведуть до відомих російських компаній, поєднаних абревіатурою BPC (БПЦ – «Банковский Производственный Центр»).

Власне, кіпрська компанія BPC BT Holding LTD, чиїми дочірніми компаніями, за даними фінзвіту, є швейцарські компанії BPC AG та SmartVista AG, належить Анатолію Логінову, який жив у Москві і був співзасновником «Банковского Производственного Центра». Але в подальшому він змінив адресу на мальтійську та лондонську.

На думку учасників пресконференції, оскільки бізнес зареєстрований у Швейцарії і тепер відмежувався від бізнесу у росії, його власник став громадянином ЄС, то це нівелює можливі ризики.

«Компанія продала всі активи у рф та рб та заборонила використання на території країн-агресорів використання своїх торгових марок. Відбір даного програмного забезпечення відбувався за консультаційною підтримки платіжної системи Visa, o-city є глобальними партнером Visa», – повідомили у компанії «Смарт-Тикет Технолоджи» 14 грудня.

«Хотіли б ми всі чи ні, а з цієї території, що ви кажете (мова про росію – ред.), нас пов’язує якась спільна історія. І дійсно, в 1995 році цю компанію заснували вихідці, я б сказав, із бувшого Радянського Союзу. Компанія розвивалася і вона вийшла на міжнародні ринки. Компанія працює в 90 країнах світу. І з початку військової агресії рф бізнес в рф та рб був проданий іншим власникам під іншою торговою маркою», – повідомив Володимир Літошенко, керівник українського офісу SmartVista AG.

Він також навів аналогію, що один із засновників компанії Google народився у Москві, і «що ми не користуємось гуглом і андроїдом?», – запитав він.

«Я коли читав «Твоє місто», то там написано, що оці пристрої будуть красти інформацію в українських пенсіонерів (в самих публікаціях (перша і друга) такого нема – ред.). Я скажу вам відверто, як спеціаліст, якби я був дуже прискіпливими – ось з цим можна йти прямо в суд», – сказав директор з розвитку бізнесу «Реноме-Смарт» Валерій Сіроштан і додав: «Для того, щоб правильно все робити, дійсно будувати таку потужну і красиву країну зі своїми програмними комплексами, то все рівно потрібний час, а не відправити її зараз у XIX століття. Бо 95% банківських систем, які зараз процесує картки, на жаль, на софтах, де власниками будуть кінцеві бенефіціари російської федерації, які давним давно звідтам повиходили і поміняли паспорти. Хочемо ми чи не хочемо».

Про закупівлю валідаторів Vendotek у білорусів

Сам факт закупівлі у білоруської компанії валідаторів Vendotek, торгова марка на які належить росіянам, не заперечували. Однак тут знайшли оригінальне пояснення. Як пояснив під час пресконференції директор з розвитку бізнесу компанії «Реноме-Смарт» Валерій Сіроштан, раніше валідатори Vendotek фірма закупила виключно з метою вивчення.

«Ми не встановлювали валідатори Vendotek ні в Маріуполі, ні в Черкасах (міста, де компанія раніше запустила систему е-квитка, – ред.). Прилади, які ми купували раніше, ми купили для лабораторії. Абсолютно відверто, ми ті прилади взяли собі для вивчення. Купили їх для того, щоб вивчити. Ми розуміли, що потенційно їх коріння може йти до держави-агресора. Але далі ми вийшли на китайців, які роблять їх реально, і сюди це завезли. Це роблять в більшості світу!», – пояснив він.

Потім Сіроштан нагадав аудиторії, що «95% «заліза» роблять в Китаї» і «навіть Apple роблять в Китаї».

«Ми замовили пристрої Т2100. Це не пристрої Vendotek, у них Vendotek Т2100, а взагалі це пристрої Т2100, які виробляє Китай, а Vendotek клеїть на них свій лейбл, з яким ми абсолютно не збираємось працювати!», – радісно і впевнено завершив керівник «Реноме Смарт».

Валерій Сіроштан також наголошує, що у митних накладних вказано, що країна походження техніки – Китай, все відповідає міжнародним експортно-імпортним стандартам, пристрої приходять сюди у форматі запчастин і тут їх збирають.

Про те, хто стоїть за сомельє

Ми також розповідали про одного з бенефіціарів компанії-засновниці «Смарт-Тикет Технолоджи» сомельє Олега Козловського. Участь його компанії в інвестиційному проєкті е-квитка викликала певні сумніви та наштовхнули на думки про те, що він представляє чиїсь інтереси.

Проте відповіді на це питання ми так і не отримали. Співзасновниця компанії «Смарт-Тикет Технолоджи» Євгенія Колодич здивувалась, чому це взагалі має когось цікавити і нагадала, що він представляє фонд «Інтерстеллар».

«Ми знаємо, що це гроші структури «Інтерстеллар», де одним із власників є Олег Козловський», – заявила вона.

На допомогу Євгенії Колодич прийшов GR партнер компанії «СТТ» (консультант зі зв’язків з владою та громадськими організаціями – ред.)  Олексій Шуліка,  який емоційно порадив звернутися із запитом до фонду «Інтерстеллар».

«Ви можете звернутися до фонду зі всіма питаннями. Чому ми маємо надавати відповідь за фонд?», – відповів консультант зі зв’язків.

Нагадаємо, наша редакція зверталась за коментарем до Олега Козловського, але він вирішив більше не піднімати слухавку, тому відповідей ми не отримали.

Про те, в чому винні журналісти

Наприкінці пресконференції деякі спікери вирішили звинуватити журналістів в інформаційній атаці.

«Єдине, що я попрошу на фінал журналістів, щоб вас не використовували інші люди, які не зацікавлені в реалізації такого проєкту, бо ми знаємо, що їх багато. Не будьте використані в чужій грі, котра здійснюється проти легалізації такого бізнесу», – виголосив заступник начальника Львівської ОВА з питань цифровізації Олександр Кулепін.

Такі закиди абсолютно не відповідають дійсності, оскільки в публікаціях і «Наші гроші. Львів», і «Твоє місто» взагалі не було висловлювань проти самого запровадження електронного квитка. Відтак, пропонуємо ЛОВА навчитись відрізняти інформацію про підрядника від критики запровадження нової системи оплати в транспорті загалом.

Олександр Кулепін також повідомив, що вони наразі очікують на останній лист від СБУ із результатами перевірки компаній.