Освітяни на Івано-Франківщині переплатять майже мільйон за кулери для укриттів

05 Грудня 2022

Фото ілюстративне

Департамент освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації 28 листопада двома угодами замовив матеріали та обладнання для облаштування споруд цивільного захисту у ТОВ «Мармакс-Тех» на майже 19,9 млн грн. Про це повідомляється на порталі публічних закупівель Prozorro.

Замовили різноманітні шкільні меблі (столи, стільці, лави), дошки, пластикові контейнери, аптечки, обігрівачі, кулери та біотуалети.

Редакція вибірково перевірила ціни на замовлені позиції товарів, і переплати фактично відсутні у меблях. Наприклад, учнівські стільці замовили по 848 грн, а на сайті виробника вони коштують майже так само – 831 грн, стінку «Органайзик» замовили по 2448 грн, а в інтернет-магазинах можна купити за 2346 грн. Ціни на теплові гармати взагалі збігаються, і в угодах, і на ринку вони коштують по 3996 грн.

Натомість як мінімум на двох позиціях можна було б зекономити. Департамент освіти і науки замовив 124 переносні біотуалети Thetford Porta Potti 165 Luxe у комплекті з рідиною для нижнього та верхнього баків по 6780 грн. Натомість в мережі їх пропонують по 53005500 грн.

А на кулерах могли б зекономити ще більше. Так, освітяни замовили 320 апаратів для нагрівання та охолодження води ABC V500E по 6884 грн без ПДВ кожен. Натомість в онлайн-магазинах їх пропонують по 3990 грн за акцією і 5330 грн – без акції. Тобто різниця становить 497-926 тис. грн.

В магазині редакції підтвердили можливість поставки значної кількості кулерів за ціною 3990 грн без ПДВ або 4116 грн з ПДВ. Звісно, ці розрахунки не включають вартість доставки.

Про тендер і переможця

Участь в закупівлі за двома лотами також взяли ТОВ «Графікапром» і ТОВ НВП «Проба-тел». Їхні пропозиції були дорожчими, а тому перемога дісталась «Мармакс-Тех». Ця київська компанія бере участь в закупівлях з 2020 року і, згідно з даними Clarity, отримала замовлень на понад 94 млн грн без врахування описаних вище угод. Власницею і директоркою є Яна Магомедова.

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.