Екс-регіонал Зубик збудує 17-поверховий комплекс на Липинського

04 Листопада 2022

Візуалізація забудови. Скрін із трансляції виконкоу

Виконавчий комітет Львівської міської ради 4 листопада затвердив ТОВ «Автостар Девелоп» містобудівні умови та обмеження на нове будівництво секційного житлового комплексу висотою до 57,3 метри, тобто 17 поверхів, на вул. В. Липинського, 56.

Повністю проєкт в МУО назвали – нове будівництво змішаного використання з вбудованими квартирами, торгово-офісними приміщеннями, апарт-готелем, дворівневим паркінгом та трансформаторною підстанцією. Тут будуть будинки різної висоти поверховістю від 6 до 17, а також одноповерхові будівлі. У комплексі будуть дворівневий підземний паркінг та приватний садок.

Судячи із зображень забудови, які показували на містобудівній раді, проєктом займатиметься «Інтергал-Буд» екс-регіонала Володимира Зубика.

МУО не за генпланом

«Наші гроші. Львів» минулого року писали, що «Автостар Девелоп» хоче збудувати житловий комплекс у зоні, яка генпланом віднесена до промислових територій. Згідно із зонінгом, земля розташована у торгово-діловій зоні Г-2, де допускається житло на верхніх поверхах.

Питання цієї забудови розглядали на архітектурно-містобудівній раді в кінці 2021 року. За будівництво проголосувало 11 її членів, а четверо – утримались. Зміненим містобудівним розрахунком, який показали на засіданні, передбачено, що тут буде три черги будівництва. А загалом – аж 331 квартира загальною площею 16,6 тис. кв. м.

При цьому загальна площа приміщень громадського призначення становитиме лише 4,35 тис. кв.м, а загальна площа підземного паркінгу під усіма будинками – 3,9 тис. кв. м.

Як зазначено в протоколі, пропорцію громадської та житлової функції було приведено до співвідношення 40:60%.

Раніше ділянка площею 0,9 га на Липинського, 56 була в користуванні ВАТ «Львівпостач», але в 2018 році її вилучили і зарахували до земель міста. Тоді ж, у 2018-2019 році власником будівель на ділянці стало «Автостар Девелоп».

МУО для проєктування комплексу прийняли на виконкомі із зауваженнями міського голови Андрія Садового. Він пропонував, аби із 13 тис. кв. м будівель виділили кілька сотень квадратів під простір для «читання» – бібліотеки або медіатеки.

«Важливо, щоб в таких будівлях була не тільки комерція. Я би хотів, щоб ми в цьому комплексі вибудували локацію для бібліотеки, не обов’язково комунальної. Це просто має бути простір, який оперуватиметься містом і має виконувати соціальну функцію. То давайте ми звернемося до цих забудівельників, щоб була хороша локація 250 метрів, де можна просто прийти, почитати книжки, провести дискусію і ми вибудуємо таку мережі по місту, яка би синхронно працювала», – зазначив мер на виконкомі. 

Про отримувача МУО 

Зареєстроване ТОВ «Автостар Девелоп» у 2018-му році. Директор фірми – Володимир Рудик. Бенефіціарами є Юлія Іваницька і Олег Паракуда, екс-перший заступник міністра Кабміну. За даними YouControl, фірма входить до групи родини Іваницьких, де ключовими особами є співвласниця мережі автосалонів Royal Motors Юлія Іваницька і Олександр Іваницький, депутат Одеської міськради 7 скликання.

Основними напрямками діяльності компаній групи є торгівля автомобілями та легковими автотранспортними засобами та нерухомість. Активи групи: ТОВ «Автостар Львів», ТОВ «Віннер Одеса», ТОВ «Фаворит-Авто» та інші.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.