Казаки-колаборанти: редакція ідентифікувала двох зрадників із Криму, які воюють на Запоріжжі

30 Вересня 2022

Декілька днів тому російський пропагандистський телеграм-канал «Vоенкор Котенок Z» опублікував репортаж з позицій казачого штурмового батальйону «Таврида». Завдяки йому нам вдалося ідентифікувати двох зрадників із Криму, які воюють на боці окупантів.

Батальйон «Таврида» був сформований у окупованому Криму з добровольців товариства «Черноморскоє казачьє войско». Зараз він воює поблизу міста Василівка Запорізької області.

Роль гіда для пропагандистів виконував бойовик середнього віку з борідкою у камуфляжному капелюсі. Тижнем раніше він уже з’являвся у сюжеті прес-служби так званої «Народної міліції ДНР», з якого стало відомо, що бойовик має позивний Тайган і в «Тавриді» обіймає командирську посаду.

Олєг Бузуєв. Скріншот із відео пропагандистів

«Георгич в 14-м году с «Вагнером» заходил сюда, я в Крыму принимал участие (в анексії – прим. ред.), Караим в Крыму…», – хизувався Тайган знімальній групі «Vоенкора» своїми «заслугами» та «подвигами» підлеглих.

Його справжнє ім’я – Олєг Васильєвіч Бузуєв, і він народився 19 січня 1968 року в місті Білогірськ у Криму. За інформацією з його профілю в Однокласниках, у 1986-1988 роках відслужив строкову службу в радянській армії, в повітряно-десантних військах. Потім повернувся назад на півострів, закінчив севастопольське ПТУ.

Олєг Бузуєв (перший зліва) із казаками. На грудях можна помітити медаль «За повернення Криму». Фото: Однокласники

У 2014 році Олєг Бузуєв дійсно активно долучився до анексії Криму – за даними «Миротворця», був членом так званої «8 роти народного ополчення Криму», яка допомагала російським «зеленим чоловічкам» блокувати українські військові частини. За це Тайган навіть удостоївся від росії медалі «За повернення Криму». Її можна помітити у нього на грудях на багатьох фото в Однокласниках.

Олєг Бузуєв у російській формі. Фото: Однокласники

Загалом чоловік не надто активний користувач соцмережі. Контент, який він постить, не вирізняється різноманітністю – це світлини або в козацькій формі, або в камуфляжі російського зразка зі зброєю в руках. Зрідка можна зустріти фотографії з дружиною Ларисою та дітьми.

Олєг Бузуєв з родиною. Фото: Однокласники

26 вересня Олєга Бузуєва відмітили на фото урочистої зустрічі окупаційного голови Криму Сергія Аксьонова з казаками батальйону «Таврида», які повернулися додому.

Казаки батальйону «Таврида» з Сергієм Аксьоновим. Олєг Бузуєв другий справа. Фото: Однокласники

Позує Бузуєв перед камерами не лище з Аксьоновим, але й з іншими бойовиками. Наприклад, з бойовиком з позивним Караїм, який коментує для «Ізвєстій» показові стрільби. «Каждый день вот так работаем по две-три «улитки» (коробчастих магазини зі снарядами – прим. ред.)», – розповів він пропагандистам після того, як Тайган на камеру зробив чергу пострілів з гранатомета в бік українських позицій.

Його псевдонім Караїм походить від назви корінного народу Криму, до якого належить окупант. На півострові Алєксей Мересіді (саме так його насправді звати) навіть очолює караїмську общину.

Алєксєй Мересіді. Скріншот із відео пропагандистів

Народився Алєксей Валентіновіч Мересіді 26 квітня 1975 року в Сімферополі. Освіту здобув у Харківському національному автодорожньому університеті. Після навчання подався в підприємці – займався ремонтом виробів зі шкіри. А в 2012 році очолив парторганізацію «Партії регіонів» у Центральному районі Сімферополя.

Після анексії Криму Мересіді змінив український паспорт на російський, а «Партію регіонів» на іншу провладну політсилу – путінську «Єдіную россію». За останні 8 років він уже двічі обирався депутатом сільських рад – Мирного та Новоселівки, що у Сімферопольському районі.

Алєксєй Мересіді на акції «Єдіной россії». Фото: Facebook

Нечужа «Єдіная россія» і для його дружини Наталії – вона є секретаркою сімферопольського відділення партії, а під час виборів до Держдуми рф у 2016-му обіймала посаду заступниці голови виборчої дільниці. Наталія Мересіді є палкою прихильницею російського диктатора – на своїй сторінці в Однокласниках вона весь березень цього року постила листівки з цитатами путіна.

Наталія Мересіді. Фото: ВКонтакті

Сам Алєксєй Мересіді має профілі ВКонтакті, Однокласниках і Facebook. Це доволі типові сторінки російського дрібного чиновника – фото з різноманітних заходів під триколорами чи символікою «Єдіной россії», гвоздички ветеранам Другої світової та георгіївські стрічкі на лацкані піджака на 9 травня.

Алєксєй Мересіді на 9 травня. Фото: Однокласники

Впродовж останніх двох років на них з’явилися і численні фотографії з вихованцями «Юнармії» – російської дитячої мілітаристської організації.. Справа в тому, що Мересіді ще й очолив Бахчисарайське відділення «Кримпатріотцентру» – державної організації, яка займається підготовкою до військової служби. Тому до його обов’язків також додалося їздити по школам, навчати дітей правильно любити росію, ходити строєм і заряджати автомат Калашнікова.

Алєксєй Мересіді навчає дітей автомату Калашнікова. Фото: ВКонтакті

А от для власних дітей місця у соцмережах бойовика не знайшлося. Їх у нього двоє – 19-річна донька Аліна та молодший син Олександр.

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк. 

Позивний «Батя»: що відомо про командира роти першого загону «Єрмак»