«Все вкрали, розграбували, розбомбили»

Редакція знайшла власників житла, де мародерив окупант «Дікій» 
22 Вересня 2022

Мародер Анатолій Дрьомов є героєм російської пропаганди, а українцям він став відомий своїми танцями з ножем та у перуці в пограбованому будинку на Луганщині. Дрьомов є командиром 4-ї роти 2-го батальйону 6-го казацкого полку терористичної ЛНР.

Цей полк зараз воює під Соледаром. Місто штурмують вже півтора місяця, а тому про захоплення заводу Knauf на околиці міста сюжети знімали чи не всі російські медіа.

Ми ж знайшли детальну інформацію про нього та встановили точне місце, де він мародерив зі своїми «колегами» та поговорили із сином власниці житла.

Їхати нема куди

«Мы в укроповской хате, хаваем укроповское вареньице», — розповідає на відео окупант Дрьомов на фоні розграбованої квартири. Видання «Настоящее время» навіть зробило сюжет про Дрьомова і тоді відео стало вірусним — доказ мародерства облетів багато інших українських медіа.

Скріни з відео

Нам же вдалось встановити, де саме «Рашист» (таким є нік Дрьомова в Telegram) вчиняв свої злочини.

Відео зняте у квартирі номер 14 на вулиці Гагаріна, 2б у Попасній. Вона належала Ларисі Таншиній, яка померла до початку повномасштабної війни. Про це нам повідомила жителька цього ж будинку, а також це підтвердив син власниці квартири Сергій Таншин, який там виріс.

Квартира, в якій мародерили окупанти. Фото надане редакції джерелом

До повномасштабного вторгнення Сергій працював машиністом теплотяга у Попасній. У січні пішов у відпустку та поїхав на заробітки до Польщі. Там і побачив це відео:

«Когда все началось, видео же всякие появлятся начали, смотрю, а это в квартире моей матери все происходит, говорят, что зашли в укроповскую хату, парик мамы одевают… Освободили нас от всего, нехорошие люди! Все украли, разграбили, разбомбили».

Фото будинку надане редакції джерелом

Сергій згадує, що до від’їзду зробив у квартирі матері ремонт, а після похорону у оселі залишались її особисті речі, документи та золоті прикраси:

«Квартира была моей матери, у нее там гараж был, два скутера стояли, скутера покрали, машину тоже угнали». 

Приблизно з 12 березня район будинку почали обстрілювати, а як підтвердили нам сусіди, з того часу мешканці проживали у підвалі. Загалом у будинок було більше 10 «прильотів».

Фото будинку надане редакції джерелом

У квартирі до приходу росіян проживала сестра Сергія — Наталія Покатило. Після 12 березня вона залишила місто. А вже 14 березня тут почали з’являтись військові 6-го полку. Ми намагались сконтактуватись із Наталією у соцмережах, щоб отримати її коментар, але вона проігнорувала наші повідомлення.

Наталія Покатило виїхала до російського Воронежа, де вже кілька років проживала її донька. Сергій Таншин залишається у Польщі і пояснює, що повертатись йому нікуди.

«Я в Польше, работаю на стройке. Ехать некуда, работы нет, дома нет. Моя квартира, где мой дом был, выгорела полностью, ничего нет. С гаража блиндаж сделали».

Також Сергій Таншин розповідає, що окупанти досі живуть у будинку, де мародерив Дікій та його підлеглі:

«У меня товарищ жил в том доме (на вул.Гагаріна, 2б – ред.), выехал, потом хотел вернуться в свою квартиру, а его на расстоянии 100 метров с блокпоста развернули, там теперь живут военные».

«Мєгавоін-сєпаратюга Дікій»   

«Вот это у нас мегавоин-сепаратюга Дикий», — так називає командира роти один із ополченців на відео мародерства. Нам вдалося доволі багато дізнатись про його біографію. 26-річний Дрьомов Анатолій Алєксандровіч народився у Москві, але після розлучення батьків з 12 років жив у Кадіївці (стара назва Стаханов). Навчався у місцевій 18-ій школі.

Анатолій Дрьомов

Після 2014 року добровільно вступив у терористичні формування ЛНР, був у підрозділі «Магадан», писав сайт Миротворець. Воював із 2014 року до кінця 2015 року, брав участь у боях за Дебальцеве. А служба у фейковому казацкому полку ЛНР — просто ширма. Анатолій Дрьомов вже давно не ополченець, а кадровий російський військовий і не приховує цього:

«Когда вся движуха начиналась после Майдана у нас не было ни контрактов, ни зарплаты. После (битви за Дебальцеве – ред.) мы уже подписали контракты с россией и превратились в армию», — розповідає окупант.

Наприкінці 2015 року Дрьомов поїхав у Санкт-Петербург. Там він відкрив заклад із шаурмою «MaХxL». Невідомо, як йшли справи в Анатолія, але у відгуках про це бістро особливо виділяють наявність волосся у їжі та хамовитість власника.

Мародер Анатолій Дрьомов

За словами Дрьомова, він обіцяв повернутись, якщо розпочнеться «двіжуха». Ймовірно, його попередили про війну завчасно, оскільки в одному з сюжетів він говорить про те, що вже 20 лютого почалась «операція» і він вирушив воювати.

Його полк, каже Дрьомов, вже майже пів року воює без ротацій та перерв. З 7-го березня вони почали штурмувати Попасну. Окупант розповідає, що це були найважчі бої, а його рота зазнала великих втрат:

«Каждый дом давался с кровью. Мы потеряли очень много людей. Нас два раза переформировывали. То есть с роты оставалось 15 человек, нас везли на полигон, наполняли 76 человек, полную роту и так было два раза».

Православіє і мародерство 

На відміну від решти бойовиків Дрьомов не закриває своє обличчя та прагне до публічності. На початку березня він створив власний телеграм-канал, де розповідає про свої справи та знімає своїх співучасників. Завдяки йому ми встановили імена та дані трьох військових, які воюють на боці окупантів.

Канал називається «С нами бог». Дрьомов пояснював, що це перша із назв, що спало йому на думку, а ще – він вірянин і православний. Попри «духовність» Дрьомову важко слідувати не лише заповіді шостій (не вбивай), восьмій (не кради) та десятій (не жадай дому ближнього свого), а й навіть першій. У Facebook у розділі «Про себе» він «скромно» пише «Я бог». Також є ще закритий профіль у Twitter та сторінка в ask.fm.

Дрьомов скаржиться, що став жертвою фейкових-акаунтів із його іменем:

«Меня кливетуют, создают от моего имени каналы, где пишут: «упали снаряды, мы убили детей»,  — жаліється окупант.

Канали-копії дійсно існують й відрізняються від справжнього лише тим, що у них Дрьомов зізнається, що російські війська навмисно бомбили цивільні будинки.

Іронічно те, що поки Дрьомов скаржиться на фейкові канали, відео з розграбування Попасної є на його офіційному «С нами Бог». А він навіть постить створені з цих відео меми.

Стріми та «сімейний бізнес»

Дрьомов «засвічує» армію окупантів у себе на каналі та у стрімах, на яких висловлює набагато сміливіші думки, ніж у сюжетах для телебачення. Наприклад, розповідає про примусову мобілізацію:

«Выехало 45 человек, из них 30 — резервисты, это бывшие таксисты, кого принудительно заставили, потому что людей уже не было. Там понимаете какие люди, я даже своего бывшего соседа-алкаша встретил. Он каждый день синячил».

Алкоголіків в окупаційних військах, як і дезертирів, не бракує:

«Я сегодня по всей Попасной собирал своих людей, у меня только двое прое**лось (зникли – ред.). Это два бывших танкиста. Их по-любому найдут. Им ни в россию не выехать, ни в Стаханов. Если тебя нет 15 дней — будешь сидеть 15 лет. Они не первый раз прое**ваются, где-то бухнули и залягли».

Командир і сам іноді відправляє солдатів у самоволку: «У всех есть ротации бл**ь, а у нас нет. Я иногда уезжаю, а они вообще никогда не уезжали. Каждый день ко мне подходят, говорят: «Дикий, у меня у дочки день рождения». Я многих отправлял в самовол на день, чтобы никто не знал».

На каналі Дрьомов не тільки звітує про свої злочини – він ще й збирає гроші на потреби своєї роти. До краудфандингової кампанії Анатолій залучив 25-річну Вікторію Новікову, яку називає своєю сестрою. Вона збирає кошти пожертв на власну картку, а потім закуповує роті одяг, рації, магазини для автоматів та БПЛА.

Вікторія Новікова

Окрім Вікторії гуманітарку роті постачає ще дівчина з іменем Анастасія. Вона надсилала роті Дрьомова ліки, а також більш своєрідні подарунки – шкарпетки з оголеними жінками та іграшку-антистрес.

Ми встановили, що її повне ім’я Анастасія Доровскіх, яка проживає у місті Отрадний Самарської області. Вона працює кухарем і у соцмережах також шерить прохання про збір коштів на роту Дрьомова.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк. 

Телезірки «пабєдоносних» репортажів