«Білі ведмеді» в степах України

Реальні імена «героїв» російських сюжетів із бригади морської піхоти рф, відомі як «Бєлиє вєдмєді»
16 Серпня 2022

Вони називають українських військових «нємцами», а війну з Україною «суєтою». На камеру показово лузають насіння і говорять про «правду війни». Кажуть, що їх не злякати поганими умовами, бо вони приїхали знищувати нашу країну з півночі – з військового поселення Спутнік Мурманської області.

***

«Раньше на учениях по гонгах стреляли, а теперь – живые укропчики. Ну, правда, уже не живые, но ничего страшного», – такі слова-зізнання у вбивствах українських військових належать снайперу та командиру роти 61-ї окремої бригади морської піхоти рф із позивним Терек.

Терек. Фото із каналу пропагандистів

Він один з улюблених героїв сюжету пропагандистського каналу WarGonzo під назвою «Белые медведи vs «немцы»: Как воюет Спутник на Донбассе».

«Позавчера двух «немцев» хлопнул, теперь не вылазят, с*ки, боятся», — зізнається у вбивствах російський військовий. 

В ефірі також з’явились військові з позивними «Стеллс», «Фанат» і «другие охотники на «немцев». Нємцами окупанти називають українських військових. На запитання репортера, чому ж «нємци» – Терек несе малозмістовну нісенітницю. Щось про продовження справи «дєдов» і «правоє дєло».

Терек, він же Іван Єрмолєнко. Скрін із відео

Про своїх «героїв» журналіст каже: були не в одному відрядженні у Сирію і «даже штабные офицеры у них регулярно ходят на штурмы».

Як ми встановили, під позивним Терек ховається Іван Єрмолєнко, який народився 16 листопада 1994 року. Він снайпер та командир роти 61-ї окремої бригади морської піхоти рф. Взагалі Терек став головною зіркою репортажів російського журналіста Сємьона Пєгова і з’являється у десяти постах каналу.

Один із таких сюжетів Пєгов назвав «Разговор с семками за жизнь». У ньому пропагандист та командир роти Єрмолєнко у кращих традиціях гопників лускають «сємки», поки триває розмова. Із цього відео вдалось дізнатись доволі багато про його біографію.

Єрмолєнко і Пєгов

Іван Єрмолєнко народився на хуторі Конний у Ставропольському краю. За власними словами, з ранніх років хотів служити. І вже у 12-13 років вступив у Суворовське училище в Казані, а потім вчився у загальновійськовому училищі. Фотографії із часів його кадетства є майже на кожній із п’яти його сторінок у соціальних мережах. Він згадує, що його однокурсники зараз також на Донбасі. А вже після училища Єрмолєнка відправили на Північний флот.

Кого ты больше всех боишся в своей жизни? – питає журналіст морпіха.

Маму конечно. Ребята говорили, что вот без маски тебя снимали, попадешь на сайт «Миротворец». Я говорю, да мне по барабану этот сайт «Миротворец». Вот щас мама увидит. Чапалаха (прим. ред. – ляпаса) получу. Будет нехорошо. 

Старший брат окупанта теж воює, або ж, як визначає Терек, «тоже на суете». Владімір Єрмолєнко, 9 січня 1988 року народження, має спеціалізацію сапера.

Владімір Єрмолєнко

З 2010 року у 291-у гвардійському мотострілецькому полку. Цей полк базується у селищі Борзой Чеченської республіки. Владімір жив у місті Єсентуки з дружиною Ольгою. Ми не знайшли доказів та спростувань того, що Владімір змінював місце служби після 2010 року. Якщо не змінював, то зараз воює у Запорізькій області.

У соцмережах Іван Єрмолєнко (Терек) доволі активний. Лише одна із сторінок під власним іменем, але вона малоінформативна і давно не активна. Натомість ховається за акаунтами з іменами Георгий Романов і Иван Суворов. Остання раніше була записана як «Иван Алешин» за дівочим прізвищем матері Вєри. З соцмереж вдалось ідентифікувати ще одну деталь, яка допоможе в упізнанні військового. У нього є татуювання у вигляді символу Бетмена на лівій лопатці.

Востаннє Терека знімали 19 червня, але тоді зазначили, що він на «дорогах Луганщини».

Раніше Єрмолєнко три роки був командиром роти снайперів у іншій бригаді. Найімовірніше — у 200-ій окремій мотострілецькій, оскільки на одній із старих сторінок вказував місцем проживання селище Алакуртті, де знаходиться одна з баз цього підрозділу.

У 61-у бригаду Єрмолєнко перевівся добровільно. Свій мотив пояснив оксиморонною фразою «это лучшая бригада не только в мире, но и в россии».

«Лучшая бригада» — смерть для командира 

У росії станом на 2020 рік у морській піхоті служило близько 12,5 тис. людей. Це дані з відкритих джерел. Наразі морська піхота – це єдиний рід військ, який може десантуватись з моря та суші. Зараз у росії 5 бригад морпіхів. Ці підрозділи вважаються елітним родом військ.

61-а бригада є частиною Північного флоту і має прізвисько «Бєлиє мєдвєді». Бригада дислокується у місті Спутнік Мурманської області. Вона воювала на Донбасі ще з 2014 року і навіть завезла у Спутнік українську бойову розвідувально-дозорну машину. До повномасштабного вторгнення переважно стояли у Луганську, на місці казарм Національної гвардії.

Також 61-а бригада активно воювала у Сирії або, як говорить російська пропаганда, «охороняла стратегічні об’єкти». У 2017 році там загинув командир бригади Валєрій Федянін, підірвавшись на фугасі.

У 2019 році російське міноборони збиралось доукомплектувати бригади морської піхоти. До неї додатково мали залучитись по 4 батальйони, серед яких танковий, а також додати снайперську та БПЛА роти.

До наступу в Україні готувались завчасно. Перед Новим, 2022 роком, три десантних кораблі з гарнізоном зі Спутніка увійшли в Чорне море. Але нове обладнання не допомогло бригаді. Її спершу кинули на харківський напрямок, де вона продовжила славну традицію обезголовлення свого командування. За менше як два тижні повномасштабної війни ЗСУ знищило нового керівника бригади підполковника Дмітрія Софронова.

Дмітрій Софронов ліворуч

На час знімання сюжетів морпіхи воювали на донецькому напрямку — поблизу Авдіївки та Пісок. Це поряд із 100-ю мотострілецькою бригадою (ДНР), де зокрема воюють члени партії нацболів, яких ми ідентифікували у цьому матеріалі.

Бєлиє мєдвєді

Окрім Терека в об’єктив фільму потрапив військовий із позивним Стеллс з кепкою «Vsem pizdets». Його справжнє ім’я — Андрєй Козлов. Він також офіцер, кілька разів був в «командіровках» в Сирії, але війну проти України називає жорсткішою:

«Это похлеще б**ть, чем те, что были. Здесь очко очка»,  — підсумовує ситуацію на фронті російський військовий, плюючись насінням.

Стеллс – Андрєй Козлов. Скрін із відео

Раніше Андрєй служив у 200-ій мотострілецькій бригаді (військова частина 08275), яка базується у селищі Печенга Мурманської області. Ці відомості вдалось знайти з його зараз неактивної сторінки у ВКонтакті. І ця сторінка, і саме інтерв’ю яскраво демонструє благородство та інтелігентність «офіцера».

На старій та активній сторінці Андрєй називає себе Первозванный. На останній немає жодної інформації про нього, за винятком списку груп. Серед інтересів Андрєя — зброя, порнофільми та ЧВК Вангера.

Ймовірно, Андрєй не вперше воює в Україні. Принаймні він часто бував на території ОРДЛО у Луганську. Там познайомився із дружиною Юлією Усачовою — українкою з Луганська. Там Усачова торгувала парфумами. У них є п’ятирічна донька Аліса, яка народилась ще в Україні.

Стеллс з дружиною і донькою

Але зараз родина Андрєя проживає у місті Заполярний — поблизу постійного місця служби чоловіка, куди Усачова приїздила до нього на побачення ще у 2015 році.

Але не надовго. Подружжя на початку червня придбало квартиру у Краснодарі в ЖК «Достояние». Вартість квартир у цьому ЖК від 3 до 10 млн рублів.

«Дождались наши ключики от квартиры) ещё чучуть на севере по мерзнем, и можно греться в Краснодар»,  — написала Юлія Усачова у себе на сторінці у ВКонтакті.

На фото у пості присутній і Андрєй Козлов. Оскільки Пєгов знімав сюжет про 61-у бригаду наприкінці травня, можна припустити, що Стеллс або пішов на ротацію, або планує завершити службу в бригаді.

Також Пєгов зафіксував ще одного бійця бригади із позивним Фанат, який довго скаржився на важкі умови служби на Північному флоті.

«Как там говорили, не попал  — радуйся, попал  — гордись»,  — говорить Фанат.

Фанат – він же Алєксєй Філліпов

За його словами, він двічі повертався в цю бригаду добровільно. Для того, щоб мати можливість воювати.

«Когда начинает бригада работать, а я служу… У меня были другие возможности и меня звали в отряды, где инфраструктура и условия, возможно, получше. Но когда в бригаде появлялись задачи, прошлый раз Сирийская республика, а теперь вот Донбасс — я писал рапорт и возвращался»,  — розповідає окупант.

Справжнє ім’я Фаната — Алєксєй Філіппов, народився 25 березня 1989 року. Він з міста Волзьк (Республіка Марій Ел). Невідомо, яке саме звання має Філіппов зараз, але у 2014-у був лейтенантом. У бригаді виконує функцію кулеметника.

В Україну швидше за все прибув після квітня. На одній із своїх сторінок у VK із псевдонімом Алєксєй Філатов він репостить відео про себе.

Ще один із героїв фільму вже помер. Це військовий із позивним Казнач, який був стрільцем-радистом, але на час фільмування виконував роль гранатометника. Він із Мурманська, однак наразі нам не вдалось ідентифікувати його персональні дані.

Казнач. Не дожив до публікації цього тексту

Виявити факт його смерті допоміг Алєксєй Філліпов. На своїй сторінці 25 червня він опублікував відео, яке підписав «Ты навеки с нами брат». На відео Казнач заряджає стрічку кулемета. На запитання, чому так рано ладнає зброю, відповідає, що «любит запах напалма поутру» і «укропам утро будет добрее».

Соцмережі фігурантів та їхніх родичів:

Іван Єрмолєнко

ВКонтакті: Иван Суворов, Георгий Романов, Иван Гавриленко;

Однокласники: Иван Ермоленко, Иван Ермоленко, матір Вера Ермоленко (Алешина)

Владімір Єрмолєнко 

ВКонтакті: Владимир Ермоленко, Владимир Ермоленко, дружина Ольга Ермоленко

Однокласники: Владимир Ермоленко, Владимир Ермоленко, Владимир Ермоленко, дружина Ольга Ермоленко матір Вера Ермоленко (Алешина).

Андрєй Козлов

ВКонтакті: Андрюшечка Первозваный, Андрей Первозванный, дружина Юлия Усачёва

Однокласники: дружина Юлия Усачева, Юля Усачёва.

Алєксєй Філіппов

ВКонтакті: Алексей Филатов, матір Вера Филиппова (Чепакова)

Однокласники: Алексей Никитин, Алексей Филиппов.

Телефон (Telegram/Viber): +79992701127

Цей матеріал підготувала ГО «Львівська група» в рамках програми Інституту висвітлення війни та миру «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст публікації є винятковою відповідальністю ГО i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війни та миру.

 

Артилеристи по крові