Нагороджених окупантів з Криму видало відео пропагандистів

12 Серпня 2022

Нагородження Нікіти Ощєпкова. Скріншот із відео

У групі «Морская Пехота» у ВКонтакті 30 липня з’явився сюжет про вручення нагород бійцям Чорноморського флоту росії, які брали участь у повномасштабному вторгненні в Україну. Завдяки йому нам вдалося ідентифікувати члена екіпажу десантного корабля та ще одного морського піхотинця.

Перша частина сюжету була знята у військовому госпіталі, де нагороджували старшого лейтенанта Алєксандра та сержанта Кіріла. Лице офіцера пропагандисти дбайливо «заблюрили», натомість обличчя сержанта з’явилося у відео лише наполовину прикрите медичною маскою.

Кіріл Смірнов. Скріншот із відео

Кіріл служив на десантному кораблі «Цезар Куніков» і, за словами пропагандистів, під час навантаження боєзапасу судно зазнало ракетної атаки. Він отримав осколкове поранення, але, незважаючи на травму, продовжив виконувати поставлені завдання, за що й удостоївся медалі «За відвагу». Трапилося це, ймовірно, 24 березня. Тоді ЗСУ вдалося знищити в порту окупованого Бердянська один російський десантний корабель, ще три, у тому числі «Цезар Куніков», отримали ушкодження і накивали п’ятами.

Попри маску на лиці, нам вдалося встановити повне ім’я сержанта. Його звати Кіріл Павловіч Смірнов. Свою сторінку у ВКонтакті він закрив і змінив нікнейм на ім’я та по-батькові. Проте з архівної копії видно, що раніше профіль був підписаний його справжнім прізвищем.

Кіріл Смірнов. Фото з ВКонтакті

Кіріл Смірнов народився 29 квітня 1996 року. Освіту здобув у Севастопольському державному університеті. Також навчався на військовій кафедрі – на сторінці подруги Кіріла можна знайти його фото в формі з шевроном «военная кафедра».

Кіріл Смірнов (перший зліва) з друзями. Фото з ВКонтакті

У цивільному житті Смірнов захоплювався силовими видами спорту. Якось він навіть посів перше місце по жиму лежачи у змаганнях за кубок голови Республіки Крим. У лавах російської армії, за словами пропагандистів, хлопець служить уже півтора роки.

Кіріл Смірнов після змагань. Фото з ВКонтакті

Друга частина сюжету була знята на плацу 810-ї бригади морської піхоти, що базується в окупованому Севастополі. За останні 30 років вона встигла взяти участь чи не у всіх війнах, які вела росія – Першій і Другій чеченських, вторгненні в Грузію, Сирію, анексії Криму. У 2014 році морські піхотинці 810-ї бригади воювали під Маріуполем. Захоплювати це місто їх відправили і навесні 2022-го.

Нагородження Нікіти Ощєпкова. Скріншот із відео

Нам вдалося ідентифікувати лейтенанта, якого в сюжеті нагороджували медаллю «За відвагу». Його ім’я – Нікіта Константіновіч Ощєпков, і свою сторінку у ВКонтакті він також закрив. Але дізнатися деталі його біографії нам допомогли профілі родичів морпіха.

Нікіта Ощєпков народився 20 квітня 1997 року, жив у селищі Белезіно в Удмуртії. Там в окупанта залишилися батько Константін, мати Татьяна та старша сестра Аріна.

Нікіта Ощепков з матір’ю. Фото з ВКонтакті

Після школи Нікіта Ощєпков поїхав навчатися у Рязанське повітряно-десантне училище. Його фото в формі курсанта з шевроном училища на руці ми знайшли в Однокласниках у його куми Іріни. Світлинами сина-десантника раніше любив хизуватися в соцмережах і його батько Константін Ощєпков, але зараз його сторінки ВКонтакті й Однокласниках закриті.

Нікіта Ощєпков з похресницею

У серпні 2019 року Нікіта Ощєпков одружився із Ксєнієй Князєвой. Обраниця окупанта – також уродженка Балезіно, але весілля вони грали в Рязані. Фотографіями з нього радісно ділилася ВКонтакті його сестра Аріна. На одному з фото на задньому плані можна помітити будівлі Рязанського кремля.

Ксєнія і Нікіта Ощєпкови

Після закінчення училища Ощєпков вирішив змінити повітряний десант на морський. Наступного року Аріна вже постила фотографії з відпочинку в окупованому Криму, де вона з родиною, імовірно, гостювала у свого брата. Саме у Севастополі сестра морпіха вирішила похрестити доньку. Засвітився на церемонії і сам Нікіта – він став хрещеним батьком своєї племінниці.

Кіріл Ощєпков на хрестинах

Цей матеріал підготувала ГО «Львівська група» в рамках програми Інституту висвітлення війни та миру «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст публікації є винятковою відповідальністю ГО i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війни та миру.

Варг, Бєлий, Кот і Палич: хто з окупантів ховається за цими псевдо у сюжетах пропагандистів