СБУ оприлюднила запис наказу російського лейтенанта про розстріл цивільних

10 Серпня 2022

Служба безпеки України зібрала повну доказову базу щодо злочинів старшого лейтенант збройних сил рф Антона Струєв із позивним «Беркут» і повідомила йому про підозру за статтею 438 ККУ (порушення законів та звичаїв війни). Він віддав наказ про розстріл мирних мешканців під час окупації Броварського району Київщини.

Йдеться про командира розвідроти розвідувального батальйону 15-ої «миротворчої» бригади 2-ої гвардійської загальновійськової армії Центрального військового округу росії. Сьогодні, 10 серпня прес-служба СБУ оприлюднила перехоплену розмову окупанта Антона Струєва, де він віддає злочинний наказ.

«Встановлено, що вранці 22 березня 2022 року Струєв наказав стріляти в цивільного мешканця, який випадково опинився поряд. Окупанти залишили чоловіка помирати. Після важкого поранення той вижив. Він упізнав свого вбивцю та готовий свідчити проти нього у міжнародному суді», – йдеться в повідомленні СБУ.

Крім того, як було відомо раніше, Струєв брав у полон мирних мешканців сіл Мокрець і Заворичі і жорстоко катував їх. Про це у травні повідомляла тодішня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова. Росіянин допитував цивільних, щоб вивідати дані про військовослужбовців ЗСУ та бійців тероборони.

Нагадаємо, Антон Струєв народився 31 грудня 1992 року у місті Кувандик Оренбурзької області. У ВКонтакті називається «Антон Антонов». Закінчив Новосибірське вище військове командне училище. На даний час видалив всю інформацію про себе із публічного огляду на сторінці у ВКонтакті. Проте з архівних даних відомо, що він одружений із Анастасією Гальцевою та має доньку.

Нам також вдалось встановити, профілі у соцмережах його родичів, зокрема брата Євгенія (ВКонтактіОднокласники), матері – Тетяни (дівоче Рибінцева), та тестя – Сергій Гальцева, і тещі – Світлани Гальцевої.