Що відбувається на кордоні: чому не зменшуються черги на розмитнення авто

23 Травня 2022

Фото ілюстративне. Джерело: Сила правди

«Позавчора (21 травня) заїхали в чергу о 18 год. Зараз ще не переїхали, до кордону нам лишилось 800 метрів, вже стоїмо півтори доби», ‒ такими повідомленнями рясніють Telegram-чати тематичного спрямування. Це написала Світлана, яка зазначила, що стоїть у черзі в Шегинях, яка була протяжністю приблизно у 13 км. Наталя, що стояла на Смільниці написала, що «стояли дві доби, черга 2,6 кілометра. Тепер ми вже на кордоні, але рух дуже повільний».

В обох випадках йдеться про черги на кордоні, що з’явились після запровадження закону про «нульове» розмитнення автомобілів. Експерти наголошують, що в Україну не почали ввозити більше автомобілів, ніж у аналогічний період минулого року. Однак раніше значну частину авто привозили морським шляхом, а сьогодні західні кордони єдиний можливий маршрут. Ще одна причина черг ‒ прагнення людей встигнути придбати автомобілі без мита. Оскільки цей закон діятиме лише на період воєнного стану. А також бюрократизація процесів.

Розповідаємо про актуальну ситуацію на польському кордоні, а також через які пункти пропуску можна розмитнити авто.

Ситуація на польському кордоні

Всього в України на кордоні із Польщею є вісім автомобільних контрольно-пропускних пунктів. Шість у Львівській області та ще два ‒ у Волинській.

Однак деякі пункти не розмитнюють приватні автомобілі. Це пункти пропуску «Рава-Руська» та «Угринів». Їх обладнали для гуманітарної допомоги та розмитнення автомобілів для потреб Збройних сил України.

Волонтери львівської IT-компанії SoftServe раніше створили ініціативу для відслідковування ситуації на західному кордоні в реальному часі. За цими даними, станом на 22 травня, черга з автомобілів була лише на пунктах Шегині та Грушів, а час очікування ‒ 5 та 3 години. Щоправда, як свідчать очевидці зараз черги суттєво більші. У більшості тематичних чатах водії кажуть про півтори-дві доби очікування на розмитнення.

За даними чатів, у прикордонних пунктах «Краківець» та «Грушів» наразі черга близько шести кілометрів. Але були і більші. Наприклад, у «Грушеві» дехто стоїть із вечора середи 18 травня.

На пропускному пункті Устилуг (Волинська область) черга протяжністю менше двох кілометрів, а час очікування близько 17 годин.

Обмеження пунктів пропуску

Нагадаємо, 3 травня Кабінет Міністрів скоротив кількість прикордонних пунктів, на яких можна розмитнити приватні автомобілі, придбані громадянами за кордоном. Згідно з цією постановою, розмитнити авто у Львівській області можна лише у пункті Грушів. «Наші гроші. Львів» звернулись до митниці з уточненням, чи виконується ця постанова.

«На Львівщині приймає тільки Грушів. Якщо приїжджають на інші пункти пропуску, то люди розвертаються і їдуть на Грушів. Інші пункти пропуску не приймають жодних автомобілів», ‒ повідомляє речниця Львівської митниці Тетяна Самотий.

На уточнення, що люди у спеціалізованих чатах обмінюються інформацією про чергу на розмитнення автомобілів на інших пунктах, речниця відповіла, що «люди в чатах можуть багато писати, ви це самі знаєте».

Також у митниці розповіли, що процес розмитнення автомобіля триває 10-30 хвилин, якщо немає проблем з документами.

Чому обмеження пунктів пропуску не працює

Вищезгадана постанова прийнята з подачі Міністерства інфраструктури. Це не профільне міністерство і відповідне рішення, на думку голови Інституту дослідження авторинку Станіслава Бучацького, має багато помилок. Перш за все те, що визначений пункт Грушів може пропускати лише автомобілі масою до 3,5 тонн. Тому через нього не можна ввезти великогабаритну техніку або «автовози». Відтак цей транспорт не може проїхати через єдиний легальний пункт пропуску і їде у інші пункти, попри порушення правил.

Крім того, як каже Бучацький, не відбулось достатньої комунікації з польськими митниками щодо змін нашого законодавства.

«Мені відомо, що не було комунікації з польською стороною. Тобто їх митникам недостатньо роз’яснили, що в нас змінились правила і як змінились. Вони випускають машини, бо в них немає підстав їх не випустити, а в наших немає підстав впустити. І повернутись назад машина не може. У нас люди жалілись на гарячу лінію. І в ручному порядку давали команду знову машини оформляти»,  ‒ пояснює він.

Щоправда, він також зазначив, що на профільному комітеті з питань митної політики вже було озвучено проблему і вже розробляється нова редакція постанови. Зокрема нею повинні вирішити питання з великогабаритними автомобілями та, ймовірно, збільшити кількість пропускних пунктів.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.