Суд обрав запобіжні заходи учасникам корупційної схеми на Львівській митниці

20 Квітня 2023

Личаківський районний суд  Львова обрав запобіжні заходи чотирьом учасникам корупційної схеми на Львівській митниці, яку нещодавно викрило Державне бюро розслідувань (ДБР). Про це стало відомо з реєстру судових рішень.

Згідно з рішенням суду, усіх підозрюваних арештували на два місяці з можливістю перебувати до остаточного вироку на волі під заставу. Виконувачу обов’язків начальника відділу митного оформлення №2 митного поста «Яворів» суд визначив заставу у 993 тис грн, головній державній інспекторці цього ж поста 805,2 тис грн, а рядовому митному інспекторові 80,5 тис. грн. Суд також відсторонив усіх трьох митників від роботи на два місяці.

Ще одному цивільному учаснику корупційної схеми на митниці суд встановив заставу у 993 тис грн.

За версією ДБР, схему організував в. о. начальника відділу митного оформлення № 2 митного поста «Яворів». Суть полягала в тому, що рухаючись смугою руху «Зелений коридор», водії мали платити митникам по 500-1000 грн за безпроблемний перетин кордону. Якщо ж водій відмовлявся платити, його затримували на чотири години для детального огляду авто.

Водії давали хабарі головній державній інспекторці та одному з інспекторів, а залучений у схему цивільний зберігав гроші до кінця робочого дня, щоб потім поділити їх між собою.

На думку слідчих ДБР, така схема працювала на митному пості «Яворів» впродовж трьох років, а її учасники заробили щонайменше 1,5 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.