Важливі події Львова та області за 25 березня

25 Березня 2022
  • Польща подарувала Львову 20 великих низькопідлогових автобусів. Частина автобусів буде на міських маршрутах, а решта – перевозитиме переселенців до кордону. До кінця місяця, за інформацією Львівської міської ради, місто отримає ще кілька автобусів. Автобуси подаровані Львову різними містами Польщі, всі вони були заповнені гуманітарною допомогою. Зокрема, п’ять автобусів – від Кракова, два – від Яворно тощо. За словами начальника управління транспорту ЛМР Ореста Олеськіва, з початку  війни в Україні велика кількість автобусів, які курсували на маршрутах у Львові, були зняті з рейсів і задіяні для потреб ЗСУ, а також для перевезені переселенців до кордону з Польщею.
  • 25 березня набуває чинності угода між Національним банком Польщі та Національним банком України щодо обміну готівкової гривні на польські злоті для українців, які перебувають у Польщі. Про це повідомляє прес-служба НБУ.  Обмінювати готівку можна у відділеннях «PKO Bank Polski». Обміняти можна до 10 тис. грн готівкою на одну особу. Приймаються для обміну лише банкноти номіналом від 100 до 1000 грн. Для обміну українцям потрібно мати із собою паспорт у формі ID-картки чи закордонний паспорт.
  • В окремих районах Львівської області аграрії розпочали посів ранніх зернових і зернобобових культур. За прогнозами, посівна площа сільськогосподарських культур під урожай 2022 року збільшиться на 2% і становитиме 707,9 тис. га. За словами директорки обласного департаменту агропромислового розвитку Тетяни Гетьман, для підтримки аграрної галузі  в умовах воєнного стану уряд скасував низку обов’язкових процедур. Зокрема, скасовані додаткові процедури із сертифікації насіннєвого матеріалу, дозволено експлуатацію сільгоспмашин без їх реєстрації. Крім того, впроваджується пільгове кредитування аграріїв, скасовано акциз на пальне та дозволено введення в обіг бензину і дизельного пального нижчих екологічних класів Євро 3 і Євро 4.
  • Потік вимушених переселенців на Львівщини зменшився майже на 70%. Про це повідомила голова комісії з питань освіти і науки Львівської обласної ради Іванна Герус. За її словами, раніше щоденно до Львова прибувало понад тисячу осіб. Зараз за день на «Арена Львів» звертаються до трьохсот осіб. Нагадаємо, для тимчасового перебування новоприбулих громадян на території центру координації розгорнуто спальні місця. Тут кожен має можливість відпочити, щоб визначитися, чи залишатися на Львівщині або ж вирушати в іншу область, чи за кордон.
  • Львівський ІТ Кластер закупив термінали Starlink для об’єктів критичної інфраструктури міста. Перша партія кількістю 25 штук вже приїхали. Як розповів СЕО Львівського ІТ Кластер Степан Веселовський, закупівля стала можливою завдяки тому, що львів’яни домовились із компанією SpaceX та безпосередньо з Ілоном Маском. За словами Веселовського, сьогодні багато терміналів надходять як гуманітарна допомога, але у львівському ІТ кластері вирішили закупити термінали для західних областей, «щоб не забирати подаровані від інших регіонів нашої країни, де вони зараз вкрай необхідні». Нагадаємо, Ілон Маск підтримав Україну у боротьбі з Росією і відкрив для країни термінали Starlink. В умовах війни вони є засобом спеціального зв’язку, тому ними варто користуватись лише в тому випадку, коли вже не працює кабельний інтернет.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.