Важливі новини Львова та області за 24 березня

24 Березня 2022

Один з центрів тимчасового перебування у Львові. Фото: Facebook Євген Кузик

  • Виконавчий комітет Львівської міської ради дозволив облаштування літніх майданчиків вже від завтра, 25 березня. Традиційно літні тераси відкривались з 1 квітня. Крім того, виконком звільнив власників закладів громадського харчування від сплати за літні майданчики. Про це повідомив заступник міського голови Львова Андрій Москаленко на своїй сторінці в Facebook.
  • У Львові анонсували будівництво котеджних містечок для переселенців. Йдеться про будівництво модульних будинків, які можна швидко встановити і вони відповідатимуть певним вимогам. Зокрема, на одну людину має припадати не менше 6 кв. м площі. Як зазначив мер Львова Андрій Садовий, зараз місто вивчає пропозиції від турецьких, німецьких, а також українських компаній. А за словами заступника мера з містобудування Любомира Зубача, у мерії опрацьовують перелік ділянок, які можуть бути використані для будівництва. Наразі відомо про ділянку на 12 га на вул. Величковського в Рясному, ще одну на 2 га на вул. Тракт Глинянський, а також 8 га у Дублянах. Зубач також розповів, що йдеться про будівництво житла для близько 20 тисяч вимушених переселенців. За його словами, місто сподівається на допомогу держави та залучення міжнародних організацій
  • До територіальної оброни Львівщини зголосились понад 20 тисяч осіб. З них більше 15 тисяч в області та понад 6,5 тисяч по Львову. Про це розповів начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький. Він повідомив, що в області вже сформовано дві бригади територіальної оборони. Це 103-тя, яка займається територіальною обороною Львівської області і 125-та, яка обороняє Львів. Козицький наголосив, що штат сформований і збільшення кількості військових станом на зараз не планується. Добровольчі формування територіальних громад – це сили, покликані  допомагати батальйонам територіальної оборони вести оборону Львова та області. Зараз охочих добровольців навчають військової справи, медичної допомоги.
  • Верховна Рада ухвалила законопроєкт про кримінальну відповідальність за незаконну фото- та відеозйомку переміщення ЗСУ та міжнародної військової допомоги під час воєнного стану. Відтепер, за розповсюдження інформації про направлення та переміщення міжнародної військової допомоги в Україну, якщо така інформація не розміщувалась у відкритому доступі Генштабом ЗСУ, або без отримання письмового дозволу Генштабу на її розповсюдження, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років. За розповсюдження інформації про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України чи інших військових формувань України – позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років. За вчинення таких дій за попередньою змовою групою осіб –– позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.
  • Відділи державної реєстрації актів цивільного стану у Львівській області за місяць із початку повномасштабного вторгнення Росії зареєстрували 932 шлюби. У цифровому показнику кількість одружень в області зросла на 20%. Про це «Наші гроші. Львів» повідомив завідувач сектору комунікації із громадськістю Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Володимир Семенюк. За його словами, зростання відбулось в тому числі і через велику кількість вимушених переселенців на Львівщині. Нагадаємо, для одруження пари повинні надати свої паспорти, а у випадку попередніх шлюбів – документи про розлучення. Крім того, для чоловіків – документ про військовий облік. І за одруження у воєнний період не потрібно платити державне мито.
  • Посадовця комунального медичного закладу Львівської обласної ради затримали за спробу домовитись про виїзд з України. Він пропонував працівникам СБУ 15 тисяч доларів хабаря. Як військовозобов’язаний, який не має права виїжджати за кордон під час воєнного стану, він хотів потрапити до Польщі. Ні прокуратура, ні СБУ не вказують назви закладу, який очолює посадовець, лише зазначають, що це «одна з лікарень регіону». Офіцери спецслужби повідомили про його протиправну пропозицію своєму керівництву. Медика затримали після передачі усієї суми хабара. Підозрюваного мають взяти під варту та відсторонити від посади.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.