Ким бути в Європі: чи варто отримувати статус біженця

Фото: Reuters

З початку повномасштабної війни Росії проти України територію нашої країни покинули вже понад 1,7 млн осіб і ця кількість зростає. Найбільше громадян України вирушило до Польщі – понад 1,4 млн. За кордоном українці можуть перебувати у різному правовому статусі, зокрема клопотати про статус біженця. “Наші гроші. Львів” з’ясували, які права мають українці у ЄС і чи варто бути біженцем.

***

Легальне перебування за кордоном для українців сьогодні можливе на таких підставах: 

  1. 90 днів у країнах Шенгенської зони на підставі договору про безвізовий режим;
  2. Згідно з “Директивою про тимчасовий захист”
  3. У статусі біженця. 

Що передбачає Директива про тимчасовий захист 

Європейський Союз 3 березня 2022 року вперше в сучасній історії активував “Директиву про тимчасовий захист”.  Цей документ був розроблений після війни на Балканах у 1990-х роках. Мета директиви  — спростити надання притулку для біженців, коли тимчасовий захист є винятковим заходом. Документ надає можливість негайного, але тимчасового захисту переміщеним особам з країн, що не входять до Європейського союзу. Документ поширюється на всі країни Євросоюзу, окрім Данії. 

Які права та можливості отримують біженці, згідно з Директивою:  

  • Посвідка на тимчасове проживання. Її надають на один рік, але можна продовжити двічі, на термін 6 місяців. Якщо війна в Україні триватиме довше, органи місцевої влади можуть ухвалити рішення про продовження посвідки ще на один рік;
  • Дозвіл на працю. Це не лише можливість працювати, а й вести підприємницьку діяльність та відвідувати курси для отримання нової професії;
  • Доступ до освіти. Йдеться про шкільну освіту для дітей до 18 років; 
  • Забезпечення житлом. Заселення у відповідний центр чи грошову компенсацію оренди; 
  • Право на медичне обслуговування;
  • Можливість отримати опікуна (для дітей до 18 років, якщо вони прибули без батьків або родичів).

Для того, щоб скористатися правом на тимчасовий захист, необхідно звернутися по дозвіл на проживання до державних органів влади, які займаються питаннями тимчасового захисту. В різних державах це можуть бути різні установи.

Важливо! Правовий статус на підставі Директиви чинний лише на території тієї країни, де його отримали, а не на території всього ЄС. Також отримання тимчасового захисту не виключає отримання статусу біженця у майбутньому.

Хто може отримати тимчасовий захист

Цим правом можуть скористатись не лише громадяни України, які покинули країну через російське вторгнення, їх найближчі родичі іншого громадянства та люди, які мають політичний притулок в Україні. Разом з тим його дія не поширюється на іноземців, якщо їх батьківщина є безпечною країною. Це, наприклад, іноземні студенти. Їм обіцяють лише допомогу в повернені додому, але окремі держави ЄС можуть самостійно вирішити, чи надавати їм захист.   

Також неврегульованим офіційно залишається питання про надання тимчасового захисту українцям, які опинились за кордоном до 24 лютого. Наразі кожна країна розв’язує це питання самостійно, але Рада ЄС рекомендувала також надавати тимчасовий захист.  

Крім того, Єврокомісія рекомендувала послабити контроль у прикордонних зонах. Перетинати кордон можна із будь-яким паспортом, карантинні обмеження також зняті, а ретельна перевірка відбувається лише у випадку ймовірної загрози або порушення правил перетину кордону. На тимчасовий захист можуть також претендувати українці, які приїжджають до ЄС через Молдову чи залишаються там. 

Що таке статус біженця

Статус біженця це прохання про прихисток у зв’язку з переслідуванням або небезпекою для життя в рідній країні. Статус біженця надає дозвіл на проживання, мінімум на 3 роки з можливістю продовжити його. Також право на працевлаштування, освіту та медичні послуги. 

У кожній країні є специфічні додаткові права та обов’язки. Наприклад, це може бути грошова допомога чи безкоштовне проживання в спеціальних соціальних центрах. Водночас, статус біженця накладає низку обмежень. Але, насамперед, отримання статусу – довга та складна бюрократична процедура. Вам можуть відмовити у цьому статусі і ви не матимете права продовжити перебування у цій країні. 

Важливо! Отримати статус біженця можна лише в тій країні, кордон якої перетнули. До отримання статусу необхідно здати свій паспорт, а також ви не матимете права працювати впродовж перших 6 місяців з часу подачі заявки.  

Що радять уряди країн Євросоюзу 

Федеральне міністерство внутрішніх справ Німеччини не рекомендує подавати документи на статус біженця.  

“Українські біженці не повинні проходити тривалу процедуру на отримання юридичного статусу біженця. Ми радимо громадянам України утриматись від подання такої заяви. Біженці отримують таку саму фінансову підтримку, як і переміщені особи, що мають захист за статтею § 24 AufenthG («Надання тимчасового захисту»)”, – йдеться на сайті міністерства внутрішніх справ Німеччини. 

Натомість протилежну думку висловила Угорщина, яка заявила, що в ЄС вже є чіткі правила і країна надасть статус біженця усім українцям, які прибуватимуть в Угорщину. Відповідна заява була озвучена керівником апарату прем’єр-міністра Угорщини Гергеєм Гуйяшем тиждень тому. Ми звернулись до посольств та консульств країни з уточнювальними запитаннями, але наразі не отримали відповіді. 

Фактично, не рекомендують отримувати статус біженця і в Польщі. 

“Особам, які тікають з України від збройного конфлікту, не треба реєструватися у пунктах прийому біженців – рецепційних центрах, а також думати про те, як полагодити формальності. Усім українцям, які шукають прихистку в Польщі, не треба побоюватися, якщо йдеться про їх легальне перебування на території Республіки Польща”, повідомляє урядовий портал країни.  

Також Польща 9 березня прийняла додатковий закон, згідно з яким українцям надаються ідентифікаційні коди, а студенти мають право навчатись в університетах. Перебування в Польщі є легальним протягом 18 місяців.

Крім того, люди та організації, які надають українцям житло та харчування отримуватимуть допомогу 1,2 тисячі злотих на місяць (приблизно 8,5 тисю грн). Допомога виплачуватиметься впродовж максимум 60 днів. А також українцям виплатять 300 злотих.

Нагадуємо, що під час воєнного стану чоловікам віком від 18 до 60 років заборонений виїзд з України. А ситуацію на кордоні можна спостерігати в режимі реального часу. 

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.