Без нових паспортів: як працюють державні послуги під час війни

Фото ілюстративне. Джерело: 24 канал

З введенням воєнного стану через напад Росії на Україну відбулися зміни в наданні державних послуг. Розповідаємо, як зараз працює Міграційна служба, Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) та органи Державної реєстрації актів цивільного стану (РАЦС).

Паспорти: внутрішні і закордонні

Державна міграційна служба не видає нові паспорти України, не вклеює фотокартки з досягненням 25 та 45 років. Документи, у яких сплив термін дії, або своєчасно не вклеєне фото, вважаються дійсними. Громадяни, які втратили свої документи, на території України можуть використовувати е-паспорт та е-паспорт дійсний для виїзду за кордон, які сформовані в застосунку «Дія». Але для цього не рекомендується виходити із облікового запису чи перевстановлювати додаток. Оскільки після цього е-паспорти тимчасово не будуть відображатися.

Термін дії паспортів громадян України для виїзду за кордон із 1 березня 2022 року може продовжуватись на п’ять років. Продовження строку дії документів, вклеювання фотокарток дитини до паспортів батьків або представників здійснюють територіальні підрозділи Державної міграційної служби, посольства та консульські установи в Україні. Їхні адреси не розміщують у вільному доступі, в ДМС повідомляють, що це вимушений крок в інтересах національної безпеки.

РАЦС

У більшості областей України відновлено роботу Державного реєстру актів цивільного стану. Зокрема у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровський, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Львівській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій областях та місті Києві. Також в цих областях та місті Києві працює Спадковий реєстр.

Державна реєстрація актів цивільного стану здійснюється будь-яким органом РАЦСу  за зверненням громадян. Народження реєструють незалежно від місця, де народилася дитина чи проживають її батьки, але тільки за наявністю паперового медичного свідоцтва про народження за формою №103/о.  Свідоцтво про смерть видають незалежно від місця смерті чи проживання померлого.

Шлюби зараз реєструють в той самий день, коли була подана заява. Повторна видача втраченого свідоцтва можлива тільки за місцем зберігання відповідного актового запису.

З 7 березня Кабінет міністрів України дозволив укладати шлюби з військовослужбовцями без їхньої присутності. Для цього військові повинні лише подати заяву про державну реєстрацію шлюбу своєму командиру (ця заява вважається фактом надання згоди). Після цього керівник засвідчує справжність заяви і передає її до РАЦСу.

ЦНАПи у Львові

На час воєнного стану Центри надання адміністративних послуг Львівської громади змінили формат роботи. Вони працюють тільки за попереднім записом. З будь-яким запитом необхідно телефонувати в службу підтримки за номером (032) 297-57-95.
Актальний графік роботи: понеділок—четвер: 09:00–17:45, п’ятниця: 09:00–16:00.

Тимчасово призупинили роботу підрозділи ЦНАП за такими адресами: вул. Шевченка, 374, смт. Брюховичі (вул. В. Івасюка, 2а), м. Дубляни (вул. Т. Шевченка, 4), смт. Рудне (вул. М. Грушевського, 55), м. Винники (вул. Галицька, 12) та офіси Львівської громади: с. Лисиничі (вул. Т. Шевченка, 48), с. Зашків (вул. Є, Коновальця, 110а), с. Рясне-Руське (пл. Незалежності, 1).

З 8 березня з’явилася можливість відновити реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) можна у підрозділах за адресами: вул. К. Левицького, 67 та вул. Виговського, 32. Для повнолітніх достатньо паспорта (для власників ІД-карток також довідка про зареєстроване місце проживання Ф-13). Для дитини (документи подаються батьками, опікуном) потрібно мати паспорт одного з батьків (опікуна) та свідоцтво про народження дитини. Якщо документи подаються опікуном, то необхідне також рішення про встановлення опіки.

Закриті реєстри

ДП «НАІС» тимчасово призупинило роботу більшості Єдиних та Державних реєстрів Міністерства юстиції України задля недопущення будь-яких дій з інформацією реєстрів з боку ворога. Реєстри у сферах нерухомості не працюють, відповідно жодних реєстраційних дій державними реєстраторами не проводиться. З 9 березня роботу у формі прикладного програмного інтерфейсу (API) відновив реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Реєстри поки закриті для користувачів, але ресурси, які використовують дані цих реєстрів (як YouControl чи Clarity), можуть поновити підключення, звернувшись до ДП «НАІС» електронною поштою.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.