Поліція підозрює мостиських комунальників у підробці документів на витрачених 315 тисяч гранту

02 Лютого 2022

Будівництво підприємства харчової промисловості з переробки овочів та фруктів по вул. Я. Мудрого, 393 Б., м. Мостиська. Фото: грудень 2021 р., джерело: mostyska-gromada.gov.ua

Яворівський районний суд надав дозвіл поліцейським оглянути будівництво фабрики з переробки фруктів та овочів у Мостиськах. Його будівництво замовило місцеве комунальне підприємство «Фрут Банк» за грантові кошти Євросоюзу. Поліцейські підорюють, що посадовці підписали акти на роботи, яких не було виконано.

Джерело: ухвала, оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень 28 січня.

Згідно з текстом ухвали, 24 січня підполковник поліції, в.о. начальника відділу захисту інтересів держави ГУ НПУ у Львівській області Олег Демкович склав рапорт про те, що службовці КП «Фрут Банк» внесли фіктивні відомості в акти виконаних робіт.

У грудні 2021 року «Фрут Банк» підписав контракт на будівництво підприємства харчової промисловості з переробки овочів та фруктів. Сума договору становить 19,72 млн грн, а підрядником стало ТОВ «Аспект інвестбуд». Завершити будівництво фірма має до кінця серпня 2022-го. Згодом уклали додаткову угоду, згідно з якою компанія мала виконати робіт на 14 млн грн до кінця 2021 року. Компанії вже перерахували 10,44 млн грн.

Як сказано в ухвалі, після аналізу актів та огляду об’єкту виявили, що низка складових комплексу відсутня. Це промислові секції воріт, протипожежні двері та дверні ролети, комплект водостічної системи. Їхня орієнтовна вартість, яка зазначена в актах виконаних робіт та відомостях витратних ресурсів, ‒ 315 тис. грн.

Суд зазначив, що огляд об`єкта будівництва за таких обставин є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення документів, які мають значення для розслідування. А також додав, що є підстави для проведення огляду.

Натомість директор КП «Фрут Банк» Павло Дигдало підозри поліції у коментарі «Наші гроші. Львів» заперечив:

 «Хочу зі слідчими поспілкуватись, бо насправді усі роботи були зроблені. Ринви і водостічну систему вони не побачили, бо ми їх по дефектному акту повернули виробнику на переробку. Вона не підійшла по розмірах. Усі інші матеріали є», ‒ пояснив у коментарі директор.

Будівництво підприємства харчової промисловості з переробки овочів та фруктів по вул. Я. Мудрого, 393 Б., м. Мостиська. Фото: грудень 2021 р., джерело: mostyska-gromada.gov.ua

КП «Фрут Банк» створено Мостиською міською радою. Підприємство заснували для реалізації проєкту «Створення парку агропереробки» за кошти гранту ЄС та за підтримки місцевих фермерів, кооперативу «Фермерська родина», Мостиської і Судововишнянської ОТГ. Загальний бюджет проєкту агропереробки становить 22,5 млн грн.

ТОВ «Аспект-інвестбуд» зареєстровано у Львові, а його власником є Сергій Чернецький. Компанія також виконувала повний спектр робіт з реконструкцій фабрик «Roshen» в Україні та будувала ТЦ «Ашан New Point» на проспекті Чорновола.

Розпил грантових коштів

КП «Фрут банк» неодноразово фігурувало у матеріалах «Наші гроші. Львів». Зокрема, коли закуповувало обладнання для підприємства. У листопаді КП замовляло сушильну камеру за 740 тис. грн, а тендер розіграли компанії, де власниками є батько та син.

А за кілька годин у той же день підписали контракт із ТОВ «Системи модернізації складів» на конвеєр для коренеплодів за 1,95 млн грн. Конкурентом фірми був «технічний учасник», який у довідках вказував ідентичну із документами переможця інформацію про обладнання, виробничі приміщення, наявність ремонтної та сервісної бригад.