ТОП-5 хабарів року, що минає

Хто з посадовців фігурував у справах про отримання найбільших хабарів на Львівщині
30 Грудня 2021

Фото ілюстративне з сайту informator.ua

«Наші гроші. Львів» проаналізували судові ухвали та сповіщення прес-служб правоохоронних органів у 2021 році, де йшлося про отримання хабарів чиновниками, службовцями тощо на Львівщині. Таким чином ми виокремили ТОП-7 хабарів, в отриманні яких підозрюються посадовці.

До того ж, 2021 рік відзначився гучними рішеннями судів щодо посадовців обвинувачених у хабарництві. Насамперед, Вищий антикорупційний суд визнав винним ексдиректора Інституту агроекології і природокористування НААН України Ореста Фурдичка. Для нього обрали позбавлення волі до 8 років з конфіскацією всього майна.

Ще в грудні 2017-го посадовця затримали після отримання першої частини хабара – 300 тис. дол. Загалом Фурдичка підозрювали у вимаганні 500 тис. дол. Як тоді з’ясувало слідство, директор вимагав гроші у засновника фірми «Сател Україна», аби не розірвати договір щодо спільної діяльності із будівництва житлового комплексу на землі інституту. Вирок ще не вступив в силу, бо захист подав апеляційну скаргу і наступне засідання відбудеться 17 січня 2022 року.

Найбільші хабарі 2021 року:

  1. Директор «Новояворівських електромереж» – ₴1 млн

Очолює рейтинг одержувачів найбільших хабарів за 2021 рік керівник «Новояворівських електромереж» ТзОВ «Нафтогаз тепло» Петро Ковальчук.

У травні 2021 року його затримали на Львівщині під час отримання 1 млн грн хабаря, який був авансом. Загалом уся сума неправомірної вигоди, яку начебто запросив посадовець – 1,4 млн грн. За ці гроші він обіцяв організувати для однієї будівельної фірми безперешкодне під’єднання новозбудованої багатоповерхівки до електричних мереж. Щоправда, Ковальчука невдовзі затримали в кабінеті філії «Новояворівські електромережі».

Ще у червні керівника відправили під варту шістдесят днів, але з можливістю внесення 567,5 тис. грн застави. Наразі відомо лише те, що Ковальчук був відсторонений від посади.

  1.  Експрацівниця ДАБІ у Львівській області – $20 тис.

Друга в рейтингу найбільших хабарів – експрацівниця Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області Ірена Одноріг. У серпні 2021 року правоохоронці викрили схему вимагання хабарів за дозвільні документи на будівництво. Тоді ж затримали колишню працівницю інспекції під час отримання $20 тис. хабара.

Як посередник вона нібито мала передати ці кошти службовцям ДАБІ і гарантувала реєстрацію нового будівництва «об`єктів дорожнього сервісу» у Яворівському районі у відповідному реєстрі ДАБІ. За повідомленнями слідчих, вартість отримання дозвільних документів була оцінена чиновниками від 1 до 10 доларів за один квадратний метр будівництва.

Під час обшуків у колишньої працівниці ДАБІ виявили та вилучили не лише готівку, але пов’язані з дозволами на будівництво документи. До 19 грудня 2021 року підозрювана перебувала під домашнім арештом у нічну пору доби 22.00 до 6.00 год., наразі немає інформації щодо продовження запобіжного заходу.

  1. Заступник керівника УКБ ЛОДА – ₴365 тис.

Третім у рейтингу опинився заступник керівника управління капітального будівництва ЛОДА Павло Терех. Чиновника затримали 23 лютого під час отримання 365 тис. грн хабара. За версією слідства, гроші або так званий «відкат» він отримав за раніше укладений договір на будівництво амбулаторії сімейної медицини на Львівщині.

За повідомленнями прес-служб, Терех нібито налагодив схему отримання хабарів від підприємців, яким сприяв у перемозі в тендерах. Тоді ж у лютому Тереха відсторонили від посади на два місяці та відпустили під 227 тис. грн застави. З того часу нових деталей по справі не з’являлось, але обвинувальний акт вже передали до суду і засідання має відбутися 14 січня 2022 року.

  1. Лікар військового госпіталю у Винниках – $8 тис.

І четверта в списку – лікарка винниківського рентгенодіагностичного відділення «Львівського обласного госпіталю ветеранів війн та репресованих ім. Ю. Липи». На початку червня медпрацівницю затримали під час отримання 8 тис. доларів хабара від учасників АТО за оформлення зміни групи інвалідності. За інформацією правоохоронців, підозрювана вимагала хабар за схемою, яка працювала ще на етапах формування документів. Лікарка перебувала у складі комісії, яка надавала групи інвалідності. Як вказують слідчі, вона встановила розцінки, за які нібито організовувала зміни або оформлення груп інвалідності, навіть якщо учасники АТО мали на то законні підстави.

Одному чоловіку вона побіцяла змінити групу інвалідності за 8 тис. дол., на чому й була помічена правоохоронцями. Під час обшуку квартири лікарки виявили ці кошти, а також документи бійців АТО та чорнові записи.

  1. Директор КП – $7 тис.

11 березня затримали очільника Спільного комунального підприємства «Архітектурно-планувальне бюро об’єднаних громад» Пустомитівського району Василя Юзькевича під час отримання третьої частини хабара – 7 тис. доларів. Попередньо слідчі зафіксували, що в 2020 році Юзькевич отримав ще 1,8 тис. доларів.

За інформацією слідчих, пустомитівський комунальник вимагав 15 тис. доларів за погодження дозвільних документів на будівництво автомийки біля дороги в Сокільниках. У свою чергу видачу містобудівних та погодження техдокументації, яка стосується заїзду на  територію автомийки. Тоді ж, у березні, підозрюваному обрали тримання під вартою на 60 днів, але з можливістю внесення 181,6 тис. грн застави.