Суд арештував понад 30 тисяч доларів хабарів вилучених при обшуку експрацівниці ДАБІ

08 Вересня 2021

Затримання експрацівниці ДАБІ, серпень 2021 року. Фото: Львівська обласна прокуратура

Слідчий суддя Личаківського районного суду підтримав клопотання слідчих про арешт понад 30 тисяч доларів готівкових коштів (у різних валютах), вилучених під час обшуку у колишньої працівниці ДАБІ у Львівській області Ірени Одноріг, яку підозрюють в отриманні хабарів за надання дозволів на будівництво.

Джерело: ухвали суду від 1 вересня 2021 року.

Нагадаємо, як раніше повідомляла прес-служба ДБР, на початку серпня 2021 року було викрито схему вимагання хабарів посадовцями ДАБІ за надання дозвільних документів на будівництво. Було затримано експрацівницю ДАБІ, яка виконувала посередницьку функцію. Останній хабар, під час якого її затримали, становив 20 тисяч доларів. За ці кошти хабарниця гарантувала реєстрацію нового будівництва «об`єктів дорожнього сервісу» у Яворівському районі у відповідному реєстрі ДАБІ. Одноріг повинна була передати ці кошти діючим службовцям одного з департаментів ДАБІ у Львівській області. Слідчі повідомляють, що вартість дозвільних документів чиновники оцінювали від 1 до 10 доларів за один квадратний метр будівництва.

На даний час підозрювана перебуває під домашнім арештом з 20 серпня по 18 жовтня поточного року із забороною взагалі покидати помешкання. У свою чергу вона безрезультатно оскаржувала таке рішення суду, оскільки вважала недоведеним існування ризиків переховування та впливу нею на свідків, через які їй оголосили домашній арешт.

За матеріалами справи відомо, що експрацівниця вперше отримала хабар 23 липня 2021 у сумі 3,7 тис. дол. і передала його чиновникам департаменту. У свою чергу, підозрювана обіцяла представнику компанії вплинути на рішення службовців щодо реєстрації декларації про готовність об`єкта до введення в експлуатацію.

На початку серпня підозрювана передала вже зареєстровану декларацію представнику будівельних компаній. Згодом він знову попросив про послугу, за яку експосадовиця попросила 20 тис. доларів хабаря, за які підозрювана мала допомогти з реєстрацією повідомлення про початок  будівництва об’єктів дорожнього сервісу на площі 6 тис. м2 в Реєстрі будівельної діяльності. Будівництво мало бути за межами населеного пункту в селі Кожичі Яворівського району. Раніше Департамент відмовляв у реєстрації, оскільки об’єкти мають класи наслідків відповідальності СС1. Підозрювана отримала хабар 19 серпня поточного року та була затримана.

Під час обшуку виявили та вилучили: 29,6 тис. доларів, 23 тис. грн., 500 євро, документи пов’язані з дозволами на будівництво тощо. Усі вилучені речі позначені як докази та арештовані судом.

Колишній працівниці ДАБІ інкримінують ч. 3 ст. 369-2 ККУ (зловживання впливом). По даному кримінальному провадженню інших підозрюваних поки немає.