Давні змовники позмагались за майже чотири мільйони на берегоукріплення Прута

28 Грудня 2021

річка Прут. Фото ілюстративне. Джерело: YouTube Михайло Гросe

Басейнове управління водних ресурсів річок Прут та Сірет уклало договір на берегоукріплення річки Прут з ТОВ «ЛК Машинері» за 3,6 млн грн. Конкуренцію на торгах склала компанія, з якою фірма вже раніше імітувала торги.

За умовами договору роботи проводитимуться на річці Прут поблизу села Костичани, що у Новоселицькому районі Чернівецької області. Підрядник ліквідовуватиме наслідки червневого паводку 2020 року.

Згідно з договірною ціною, найбільше фірма витратить на матеріальні ресурси ‒ 2,5 млн грн або ж 70% від суми контракту. Прибуток компанії складе 18 тис. грн, тобто 0,5% від суми угоди.

Сумнівна конкуренція

Окрім переможця, участь у торгах взяло лише приватне підприємство «Алекс промбуд», яке запропонувало виконати роботи на 84 тис. грн дорожче. Під час аукціону учасники не торгувались.

Обидві фірми не надто добросовісні підрядники. У 2018 році Чернівецька міська рада укладала з обома компаніями договори на ремонт вулиць і обидва підприємства порушили терміни виконання робіт. ПП «Алекс промбуд» нарахували 165 тис. грн пені, а ТОВ «ЛК Машинері» ‒ 90 тис. грн.

Зараз Чернівецька міська рада намагається стягнути з «ЛК Машинері» авансовий платіж на 867 тис. грн та пеню у 234 тис. грн.

Також «Наші гроші. Львів» раніше повідомляли про пов’язаність фірм. Як виявив «Центр громадського моніторингу та досліджень», «ЛК Машинері» і «Алекс промбуд» узгоджували свою поведінку на низці торгів: учасники подавали пропозиції з незначною різницею в часі, їх довідки були однаковими та мали аналогічні дефекти друку чи сканування. На той час підприємці розіграли 12 тендерів. Зараз учасники не припускаються таких помилок, але  загалом на торгах перетнулись вже 24 рази.

Про постачальника

ТОВ «ЛК Машинері» зареєстровано у Чернівцях, а його власником є Ігор Стариков. У 2015 році він балотувався до Чернівецької міськради від «Громадянської позиції», але не пройшов. З початку 2021 року «ЛК Машинері» отримала державних замовлень на 15,3 млн грн.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.