У мерії відклали будівництво родини Брезіцьких через зауваження юриста Козловського

20 Серпня 2021

Візуалізація проектованого будівництва на площі Осмомисла, 3. Зображення: ЛМР

Виконавчий комітет Львівської міської ради переніс розгляд містобудівних умов та обмежень для будівництва кафе-бару на площі Князя Ярослава Осмомисла, 3 – пл. Звенигородській, 4. Будівництво в історичному центрі здійснює ПП «Перлина Львова», пов’язане з родиною громадського активіста та кандидата у мери Львова Назарія Брезіцького. Він та низка афілійованих із ним фірм неодноразово фігурували у скандалах через будівельні роботи без дозволів.

Проти будівництва активно виступали місцеві мешканці. На даний час конфлікт нібито владнали, але тепер багато зауважень висловив голова комісії архітектури, містобудування та розвитку територій Львівської міськради Олексій Різник.

Що збирались збудувати

Згідно із містобудівним розрахунком, родина Брезіцьких планувала збудувати нежитлове приміщення для кафе-бару висотою 17 метрів (3 поверхи та мансарда). Загальна площа будівлі 525 м2.  Будівля з обох боків прилягає до сусідніх будинків, планована щільність забудови земельної ділянки 87% і не передбачено місця для паркування авто.

Земельну ділянку, де ведуть будівництво, фірма отримала в оренду ще у 2005 році терміном на 10 років. У 2011 році компанія одержала дозвіл на будівельні роботи і з 2015 року неодноразово зверталась у міську раду про продовження терміну оренди, але питання не розглядали через конфлікт з місцевими мешканцями, які виступали проти будівництва. Оренду продовжили лише в 2019 році. На той час тут вже був недобудований триповерховий будинок, а сусіди надали згоду про завершення будівництва.

 

Площа Осмомисла, 3, сучасний стан незавершеного будівництва. Фото: “Наші гроші. Львів”

Сьогодні, під час засідання виконавчого комітету, керівниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко-Швець розповіла, що міська комісія виїжджала на місце будівництва та з’ясувала причини конфлікту з місцевими мешканцями та шляхи їх вирішення. За словами Онищенко-Швець, основні претензії мешканців стосувались еркеру новобудови (частини фасаду над першим поверхом, який виступає за межі стін). Вона також зазначила, що за новим проєктом еркер приберуть і вирівняють фасади.

Виконком незадоволених

Однак свої зауваження висловив голова комісії архітектури, містобудування та розвитку територій ЛМР Олексій Різник. Він заявив, що будівництво ведеться на території зони ЮНЕСКО, а в документах відсутнє відповідне погодження на будівництво. Також Різник зазначив, що тут порушені державні будівельні норми (ДБР) щодо щільності забудови і відсутні дозволів від власників сусідніх будинків на приблокування.

Натомість Лілія Онищенко зазначила, що територія дійсно належить до зони ЮНЕСКО, але інформувати комітет світової спадщини можна на стадії затверджених містобудівних умов. Адже будівництво є законним, зі всіма дозволами, але проведене з порушенням, тому роботи припинили. Порушення полягали в тому, що новий фасад затулив вікна сусідів. Новий проєкт передбачає виправлення цих помилок.

Візуалізація проектованого будівництва на площі Осмомисла, 3. Зображення: ЛМР

Загалом керівниця управління охорони історичного середовища активно захищала проєкт родини Брезіцьких і переконувала членів виконкому його підтримати. Вона відкинула зауваження Різника щодо недотримання ДБН, мовляв, фактично, це не є нове будівництво, а реконструкція, відтак при будівництві в щільному середовищі архітектор не зможе дотримуватись ДБН.

«Я не знаю, які пропозиції має громадськість, можливо, у них є інші варіанти, але ми не можемо залишити цю площу так як є. Такий проект є достатньо толерантний, вписується в навколишнє середовище, потрібно підтримати і завершити площу», – вважає Онищенко-Швець.

Власне громадськість в особі місцевого мешканця Юрія Ольховича, який виступив на засіданні, вже не проти будівництва, якщо їх вікна не будуть затулятися фасадом будинку.

Але Олексій Різник не погодився, що мова йде про реконструкцію, адже, фактично, виконком розглядає дозвіл на нове будівництво.

«Нехай тоді замовник закінчує, на підставі наявних документів. І якщо він допустив порушення або не відповідає проєкту, тоді це самобуд. В такому випадку далі в загальному порядку демонтаж», – переконаний він.

Також депутат Різник нагадав, що ще одна компанія забудовника фігурувала у самовільній забудові поблизу ринку «Добробут». Згодом будівництво зупинила міська Державна архітектурно-будівельна інспекція.

А от секретар Львівської міської ради Маркіян Лопачак навпаки за те, що максимально швидко завершити будівництво на Осмомисла, оскільки відсутність даху спричиняє руйнацію і сусідніх будинків.

«Думаю, потрібно максимально швидко завершувати будівництво, бо будемо мати проблеми із сусідніми будинками», – пояснив свою позицію Лопачак.

Помирив всіх заступник міського голови Андрій Москаленко, який запропонував відкласти вирішення питання на тиждень та з’ясувати всі драстичні моменти. Це рішення підтримали одноголосно.

Про забудовника 

Приватне підприємство «Перлина Львова» зареєстроване у селі Зимна Вода, але раніше було прописане на пл. Ярослава Осломисла, 3. Зараз власником компанії є Володимир Синорацький, замість Ганні Котюк. На території будови також зареєстрована фірма із схожою назвою ТОВ «Перлина Львова», яке належить матері Назарія Брезіцького ‒ Галині Брезіцькій, та Борису Котюку. Останній зареєстрований з Ганною Котюк за однією адресою.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.