Після несанкціонованої поїздки у Єгипет співучасника земельної афери в Брюховичах взяли під варту

06 Серпня 2021

Справа ліс, який перейшов у приватну власність. Усі фото: Наші гроші. Львів

Шевченківський районний суд Львова призначив запобіжний захід Миронові Аугусту у вигляді два місяці тримання під вартою із можливістю внесення 190 тис. грн застави. Його підозрюють у легалізації (відмиванні) майна одержаного злочинним шляхом.

Джерело: ухвала, оприлюднена у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Мирон Аугуст, як стверджують слідчі, причетний до земельної афери в Брюховичах, де лісові ділянки приватизували на підставі підроблених рішень селищної ради від 1993 року. Потім земля опинилась у власності родичів скандального екс-митника, фігуранта санкційного списку РНБО Івана Бокала.

Згідно з ухвалами суду, оформив земельні ділянки Михайло Живко, реєстратор Солонківської сільської ради.  В результаті три ділянки, кожна по 0,15 га на вул. Музейній, які насправді перебували у постійному користуванні ДП «Львівський селекційно-насіннєвий центр», в реєстрі нерухомості були оформлені як приватні. Прокуратура Львівської області повідомляла, що ділянок взагалі шість, загальною площею 2 га.

Вигляд на брюховицький ліс, який опинився в приватній власності

Роль Мирона Аугуста полягала в тому, що одну з ділянок площею 15 «соток» оформили на нього. Цю ділянку він перепродав за 811 тис. грн. Ще один фіктивний отримувач землі від Брюховицької селищної ради також написав на Аугуста довіреність, в результаті той зміг продати і його 15 «соток» за аналогічні 811 тис. грн.

Слідство ‒ психлікарня ‒ Єгипет

Миронові Аугусту 19 травня 2021 року повідомили про підозру у легалізації майна, одержаного злочинним шляхом. 31 травня мали розглядати клопотання про обрання запобіжного заходу – домашнього арешту, але його відклали до наступного дня.

Натомість 1 червня Мирон Аугуст на засідання вже не з’явився, а його адвокат повідомив, що підозрюваний перебуває на лікуванні у Львівській обласній клінічній психіатричній лікарні. Прокурор з’ясував, що до двох тижнів часу підозрюваного там лікуватимуть від «змішаного тривожного та депресивного розладу з емоційно-нестабільним розладом особистості».

Повторне судове засідання призначили на 15 червня, де підозрюваного знову не було. Невказаний співробітник УСБУ у Львівській області повідомив, що Аугуст ще 9 червня вилетів у Єгипет. Відтак суддя дав дозвіл затримати його, що сталося 2 липня. Наразі редакції не вдалося з’ясувати ні подробиць затримання, ні той факт, чи вніс підозрюваний заставу.

Мирон Аугуст раніше був директором та власником ТОВ «Західземлепроект» (із червня компанія оформлена на Івана Ірзу).

Землевпорядник цієї компанії Андрій Кольбух фігурує в скандалі із землями у Щацькому районі. Як повідомляло Волинь24, він та ще один львів’янин Павло Келбасович стали власниками понад 50 ділянок, які виділяли учасникам АТО. При цьому військові за 300 доларів погоджувались написати заяву з проханням отримати земельну ділянку та відразу підписували довіреність на визначену особу, яка надалі розпоряджалась землею.

У власності Мирона та Наталії Аугуст було багато ділянок на вулиці вулиці Невеличука, яку в Брюховичах фактично створили під учасників АТО.

Кому зараз належить земля

Кадастрові номери ділянок, які оформлював Михайло Живко в Брюховичах, зараз зазначені як архівні, оскільки згодом території об’єднували та перереєстровували. Три ділянки опинились у власності Тараса Гнідця, Мар’яни Бокало та Василя Бокало.

Розташування ділянок в Брюховичах, які фігурують у розслідуванні

Мар’яна та Василь Бокало є дітьми Івана Бокала. Він був начальником Рава-Руської митниці та депутатом Львівської облради. У квітні цього року Іван Бокало потрапив під санкції РНБО щодо людей, яких підозрюють у контрабанді. Також під ці ж санкції потрапили кілька фірм, співвласниками яких є Василь та Мар’яна Бокало, а також Віктор Гнідець ‒ батько Тараса Гнідця.

Поруч Бокало Мар’яна і Ганна мають ще три ділянки площею 90 «соток», а Гнідець Ярослав і Тарас – ще чотири ділянки площею понад гектар (деякі з них оформлені в жовтні 2020 року, як і ділянки, які перевіряє слідство). На кількох ділянках є житлові будинки, а їхнім сусідом є екс-голова ЛОДА Юрій Турянський.

Що з Михайлом Живком

У липні Живка відсторонили від посади державного реєстратора на 2 місяці у зв’язку з проведенням слідства.

Нагадаємо, раніше його звинувачували в незаконній реєстрації прав приватної власності на земельну ділянку, яка належала Львову. Суд першої інстанції визнав його винним в службовій недбалості, однак апеляційний суд скасував вирок і закрив кримінальне провадження.

Крім того, саме він реєстрував всі три ділянки, власником яких став Тарас Колодій, зять голови Солонківської ОТГ Богдана Дубневича. Причому один із продавців землі, учасник АТО, розповів «Наші гроші. Львів», він продав право на отримання ділянки, тобто написав довіреність на людину, яка далі займалась цією справою.

P.S.

Сьогодні в Єдиному державному реєстрі судових рішень опублікували вирок одному із фігурантів цієї справи – Володимиру Лободі, на якого оформили право власності однієї із ділянок площею 0,15 га, використовуючи підроблене рішення Брюховицької селищної ради. Суд затвердив мирову угоду між ним та прокурором і йому призначив йому 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Водночас тим же рішенням Лободу звільнили його від відбування покарання, встановивши 1 рік випробувального терміну.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.