Працівникам басейнового управління, які брали гроші за оренду державної техніки, дали 100 тисяч штрафу

05 Серпня 2021

Фото із затримання: Львівська обласна прокуратура

Сихівський районний суд Львова оштрафував двох працівників Басейнового управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну загалом на 102 тис. грн за отримання хабарів.

Джерело: вирок суду від 30 липня 2021 року.

Згідно з рішенням, начальник Дублянської експлуатаційної дільниці Басейнового управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну Віктор Матвіюк та інженер-гідротехнік тієї ж дільниці пообіцяли за винагороду вплинути на начальника Басейнового управління, аби той підписав угоди оренди спецтехніки із чоловіком, чиє ім’я в реєстрі зашифроване.

Спочатку їм передали 10 тис. грн за оренду автокрану, потім ще 20 тис. грн і понад 80 тис. грн за екскаватор.

Зокрема, 25 березня начальник Дублянської експлуатаційної дільниці дав цьому чоловікові для підписання договір на екcкаватор DOOSAN, який перебуває на балансі управління, разом із офіційним рахунком за послуги – 13,1 тис. грн. Водночас повідомив, що неофіційно треба додати ще 97,5 тис. грн. Після траншу у 20 тис. грн чоловік передав ще 86,8 тис. грн, із яких 13,1 тис. грн – мало йти в касу. На цьому працівників басейнового управління і затримали.

Обоє обвинувачених повністю визнали свою вину за ч. 2ст. 369-2 ККУ (зловживання впливом).  Враховуючи, що їх вперше притягували до кримінальної відповідальності, «позитивно характеризуються» за місцем проживання і праці, то суд вирішив обмежитись штрафом.

Максимальне покарання за ч.2 ст. 369-2 ККУ – це від 2 до 5 років обмеження волі. Також передбачена можливість штрафу – від 34 до 93,5 тис. грн. Суд обрав середній розмір штрафу – по 51 тис. грн кожному, а також скасував арешт на майно.

Згідно з декларацією за 2020 рік, минулоріч Віктор Матвіюк отримав 145 тис. грн зарплати та 86 тис. грн доходу від надання майна в оренду. Ще 31 тис. грн заробила його дружина Галина Матвіюк.

Водночас подружжю Матвіюків належить велика кількість рухомого та нерухомого майна. Наприклад, три квартири та нежитлове приміщення у Львові, дачні будинки у Солонці та Східниці, три земельні ділянки у Солонці та Давидові.

Серед майна також гаражі загальною площею близько 375 м2 , 4 вантажних автомобілі та 2 легкових: Ford Edge 2017 року та Honda CRV 2018 року. Хонду за даними декларації, Галина Матвіюк придбала за 787 тис. грн, а вартість Ford Edge не вказана. Ще у Віктора Матвіюка є квадроцикл CFMoto CForce 625, який коштує 255 тис. грн та мотоцикл Kawasaki EX650 2019 року випуску.