Литовська компанія через АМКУ виборола підряд на 18 млн грн

07 Липня 2021

Фото умовне. Джерело: ua.news

Відділ освіти Червоноградської міської ради підписав договір із ТОВ «Понтем. УА» на 18 млн грн на послуги із харчування для дитячих садків міста.

Компанія надаватиме кейтерингові послуги у 15 дошкільних навчальних закладах Червонограда та прилеглих населених пунктів до кінця 2021 року. Вартість харчування становитиме 66 грн для дітей віком 3-7 років та 52 грн для одно-трирічних дітей.

Щоправда, перемогти у закупівлі компанії вдалось лише після втручання Антимонопольного комітету України. Спершу тендерний комітет відділу освіти відхилив пропозицію. Своє рішення він мотивував тим, що компанія не дотрималась ціни на послуги з харчування. Виконком Червонограда вирішив, що у 2021 році вартість становитиме до 49 грн для дітей віком 1-3 роки та до 70 грн – для 3-6-річних.

Угоду збирались укласти із місцевим комунальним підприємством «Школяр», яке отримує замовлення переважно від Червоноградського відділу освіти. Однак «Понтем.УА» оскаржило це рішення. У скарзі фірма зазначила, що її цінова пропозиція не перевищує встановлений замовником бюджет закупівлі. АМКУ задовольнив скаргу, оскільки не знайшов порушень у пропозиції фірми.

Дискримінація від відділів освіти

Це не перший випадок, коли компанія через Антимонопольний комітет оскаржує закупівлі відділів освіти. Як писали «Наші гроші», відділ освіти виконкому Бердянської міськради відхилив «Понтем.УА». За словами замовника, фірма не вказала енергетичну цінність страв в меню.

Компанія оскаржила в АМКУ своє відхилення та допуск суперників. АМКУ вказав, що учасник зобов’язався дотримуватись їхніх умов закупівлі, а тому немає підстав для відхилення. Натомість у Бердянську збираються оскаржити рішення в суді.

Про постачальника

На сайті компанії зазначено, що «Понтем.УА» надає послуги з організації громадського харчування у школах, лікарнях, державних та приватних підприємствах, а діяльність розпочала у 1946 році у Вільнюсі.

«Понтем.УА» через компанію «Балтійос Паслаугу Групе» володіє Норкус Ірмантас із Литви. З 2021 року ТОВ «Понтем» отримало 25 держзамовлень на 105 млн грн, усі з яких на харчування в закладах освіти.

Норкусу Ірмантасу також належить фірма із схожою назвою ТОВ «Понтем. Експрес.уа». Ця компанія навесні 2020 року вперше виграла тендер Міноборони щодо харчування військових у трьох областях за 181,7 млн грн. А також через скаргу в АМКУ завадило Академії сухопутних військ укласти договір пов’язаною підприємицею та отримало 4 млн грн на харчування іноземних військових на Яворівському полігоні.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.