АМКУ наклав штраф у понад 400 тис. грн за шахраювання на тернопільських ремонтах

07 Липня 2021

Адміністративна колегія Південно-західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету оштрафувала ТОВ «Тернопіль Будпостач» та ТОВ «ТОМ-ІнвестБуд» за узгоджену поведінку під час тендерів на капітальні ремонти в Тернополі. Компанії зобов’язані сплатити 408 тис. грн штрафу (по 204 тис. грн кожна).

Адмінколегія присудила штраф за імітацію конкуренції під час трьох закупівель: на капітальний ремонт привокзального майдану, частини вулиці Чорновола та прилеглої до вулиці територі. Загальна вартість закупівель, які відбулись у 2019 році, склала майже 21 млн грн. В усіх випадках переможцем стало ТОВ «ТОМ-ІнвестБуд».

Узгоджені дії на торгах виявив «Центр громадського моніторингу та досліджень» і скерував звернення до АМКУ.

Докази змови

У своєму рішенні АМКУ зазначив, що обидві компанії використовували одну IP-адресу, а також мають спільного працівника, який в обох підприємствах займає посаду головного інженера та виконроба. В усіх випадках документи на Prozorro завантажували у один день. На документах були однакові дефекти сканування, оскільки їх зробили на одній техніці.

Також ТОВ «Тернопіль Будпостач» виступало як технічний учасник, оскільки у компанії на вимогу АМКУ повідомили, що в «Тернопіль Будпостач» немає дозвільних документів на будівництво. Навіть більше, на момент проведення торгів на балансі підприємства не було жодних матеріальних ресурсів.

Жодна з компаній не подавала заперечень щодо доказів Антимонопольного комітету.

Про компанії

Окрім вищезгаданих закупівель, ТОВ «Тернопіль Будпостач» та ТОВ «ТОМ-ІнвестБуд» більше не конкурували між собою. Крім штрафу, рішення АМКУ означає заборону фірмам брати участь у конкурентних закупівлях впродовж трьох років.

ТОВ «ТОМ-ІнвестБуд» належить братам Віталію та Василеві Мазурикам.

Бенефіціарним власником ТОВ «Тернопіль Будпостач» зараз є житель Дніпропетровської області Дмитро Кононов, на якого зареєстровано ще кілька десятків фірм. На час змови компанія належала Галині та Руслану Крайчакам.