Бізнес-партнер Хом’яка хоче 70 соток землі під будівлі, які намагається повернути «Надра України»

07 Липня 2021

Будівля на вул. Зелена, 111. Скрін із Google Maps

На пленарне засідання сесії Львівської міськради 8 липня винесли питання надання 0,71 га землі на вулиці Зеленій біля парку «Погулянка» товариству «Квадрига-4». Ця компанія викупила приміщення за цією адресою в «Надра України», яке зараз в судах намагається повернути їх в свою власність.

Розташування ділянки. Скрін із Google Maps

НАК «Надра України» продало 87/100 часток будівель та споруд майнового комплексу на ділянці на вул. Зеленій, 111 у 2019 році. Мова йде гуртожиток і лабораторно-камеральний корпус. За майно «Квадрига-4» заплатило понад 16 млн грн.

Тепер в суді «Надра України» вимагає визнати недійсним договір купівлі-продажу. Однією із підстав вказує, що його уклали на «вкрай невигідних умовах» – за вартістю в 10 разів нижче, ніж інше аналогічне майно у Львові. Господарський суд Львівської області відмовив у задоволенні позову, втім Західний апеляційний господарський суд 30 квітня цього року зупинив його дію.

Тим часом, 24 травня «Квадрига-4» звернулося до Львівської міськради про надання земельної ділянки площею 0,7107 га під цими будівлями в оренду. Орієнтовний розмір оренди – 640 тис. грн в рік.

Детальніше про продаж майна

На аукціоні з продажу гуртожитку і лабораторно-камерального корпусу єдиним конкурентом «Квадрига-4» було товариство «Імперіалбуд Компані», йдеться в судовому реєстрі у справі за позовом «Надра України». Як з’ясували «Наші гроші. Львів», компанії пов’язані між собою.

Будівлі на вул. Зелена, 111. Фото ЛМР

Так, «Квадрига-4» контролює Ігор Фурта, власник інформаційного агентства «Гал-інфо», бізнес-партнер синів та племінниці екс-директора департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА Мирослава Хом’яка. І Фурта, і Хом’як на місцевих виборах 2015 року були кандидатами від політичної партії «Наш край».

На момент аукціону «Імперіалбуд Компані» повністю контролював Орест Горак, йому й зараз належить 66% у статутному капіталі фірми. Як раніше повідомляли «Наші гроші. Львів», він керував бізнесом сестри та тестя Мирослава Хом’яка. І також у 2015 році балотувався на місцевих виборах від «Нашого краю».

Цікаво, що «Надра України» зобов`язали підписати договір голову правління Ярослава Климовича, який до того працював в екологічній інспекції, а його батько теж балотувався від «Нашого краю». А підставою для продажу став лист від дочірнього підприємства «Надра України» «Західукргеологія».

Установа повідомила, що ці будівлі та споруди тривалий час не використовуються для виробничих потреб і підприємство витрачає значні кошти на утримання, охорону та податків за землю. А тому для недопущення руйнування будівель та зменшення витрат на утримання, «Західукргеологія» вважала за доцільне продати їх.

Керівником «Західукргеологія» на момент продажу (дані YouControl) був Дмитро Штикало, екс-начальник Держекоінспекції Львівської області.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.