Академія сухопутних військ не змогла віддати понад 4 млн грн на харчування улюбленим «схемщикам»

09 Червня 2021

Фото ілюстративне. Джерело: Армія-inform

Національна академія сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного підписала договір із ТОВ «Понтем експрес.уа» на закупівлю продуктів харчування. Загальна вартість договору 3,95 млн грн. За ці кошти замовили продукти, що будуть постачати в Академію та на Яворівський військовий полігон для забезпечення учасників міжнародних навчань.

«Протягти» свого

Спершу тендерний комітет Академії відхилив дві більш економічно вигідні пропозиції: приватного підприємця Василя Мацюри та «Понтем експрес.уа». Зокрема, останню відхилили через те, що фірма, як аналогічний договір, надала договір зі своєю близькою компанією. Крім того, не подала необхідні додатки до кількох договорів.

У той же день академія опублікувала намір укласти договір із Оксаною Сенько, приватною підприємицею, пов’язаною з «розпилом» тендерів від Академії сухопутних військ. Вона належить до групи пов’язаних приватних підприємців, які впродовж кількох років виграють ледь не у всіх продуктових тендерах на харчування іноземних військових на Яворівському полігоні. Фігуранткою розслідування «Наші гроші. Львів» вона стала ще в 2016 році.

Як скарга в АМКУ зекономила академії 375 тис. грн

ТОВ «Понтем експрес.уа» не погодилось із рішенням тендерного комітету академії та вирішило оскаржити його у Антимонопольному комітеті. АМКУ задовольнив скаргу фірми, оскільки більшість причин відхилення були безпідставні або їх, згідно з законом, можна було виправити впродовж 24 годин. Однак замовник не надав компанії такої можливості.

Також, «Понтем експрес.уа» повідомляло про низку порушень у свого конкурента ‒ Оксани Сенько, щоправда АМКУ у рішенні зазначив відсутність заявлених порушень.

Пропозиція Оксани Сенько була 4,33 млн грн. Тобто академія сплатила б на 375 тис. грн більше, якби Антимонопольний комітет не зобов’язав замовника скасувати рішення про намір укласти угоду з Оксаною Сенько.

Про постачальника

ТОВ «Понтем експрес.уа» зареєстроване у Києві, а його власником є литовець Норкус Ірмантас. Йому також належить фірма із схожою назвою ТОВ «Понтем.УА». На сайті останньої зазначено, що фірма надає послуги з організації громадського харчування у школах, лікарнях, державних та приватних підприємствах, а діяльність розпочала у 1946 році у Вільнюсі.

Це перше держзамовлення ТОВ «Понтем експрес.уа» у 2021 році. У 2020 році підприємство отримало контрактів на 250 млн грн.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.