Фаворит закарпатських дорожників з третього разу виграв стомільйонний тендер

22 Квітня 2021

Ремонт дороги Червеньово – Великі Лучки – Гать у 2018 році. Фото: Закарпатська ОДА

Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області віддасть 111 млн грн ТОВ «ШБУ-77» за ремонт відрізку на місцевій дорозі Червеньово – Великі Лучки – Гать.

Йдеться про поточний середній ремонт 21,2 км дороги, яка, за словами голови Горондівської ОТГ Івана Туряниці, проходить через села Зняцьово, Великі Лучки, Страбичово, Горонда та Жнятино. Середня вартість одного кілометру шляху коштуватиме 5,2 млн грн.

Єдиним конкурентом фірми «ШБУ-77» на поточних торгах було ТОВ «ПБС», контрольоване керівником курорту «Буковель» та екснардепом Олександром Шевченком. Під час аукціону конкуренти знизили свої ціни на 2,3 млн грн, однак пропозиція «ШБУ-77» все одно була на 190 тис. грн дешевшою.

Тендерна історія ремонту

Перший договір на ремонт відрізку дороги Червеньово – Великі Лучки – Гать дорожники підписали в липні 2020 року. Хоча очікувана вартість торгів була 127 млн грн, під час аукціону учасники ТОВ «ШБУ-77» та ТОВ «ДП «Алькор» суттєво знизили свої пропозиції. Із початкових 115 млн грн та 126 млн грн обидві компанії опустилися до 77 млн грн. Підряд отримала фірма «ДП «Алькор», оскільки її ціна була на 1 грн дешевшою, аніж в конкурента.

Однак вже після підписання договору виникли проблеми – підприємство затримувало ремонт. Під час конфлікту з ексголовою Закарпатської облдержадміністрації Олексієм Петровим представник «ДП «Алькор» зазначив, що «це нереально» зробити дорогу за 77 млн грн. У вересні минулого року через зрив термінів з компанією розірвали угоду.

У жовтні 2020 року за скороченою переговорною процедурою дорожники віддали 9 млн грн на ремонт цієї дороги ТОВ «ШБУ-77». Тоді компанія відремонтувала 1,8 км дороги між селами Жнятино та Горонда.

А поточний тендер успішно провели лише з третього разу. Перший раз, у листопаді 2020 року, до аукціону допустили лише одного учасника – ТОВ «ПБС», тому закупівлю довелося скасувати. У січні цього року до аукціону допустили п’ять підприємств, а тендер виграло воловецьке колективне підприємство «Агрошляхбуд» із 77 млн грн. Замовник навіть опублікував намір укласти угоду з цією компанією, однак в результаті скасував тендер через скорочення видатків.

Про підрядника

Компанія «ШБУ-77» зареєстрована в місті Бровари Київської області. Її власником є Андрій Білоус із села Велика Димерка на Київщині. Він також є директором ТОВ «САТ Україна», яка була заснована австрійською фірмою, чверть якої належить російському олігарху Олегу Дерипасці.

Як з’ясували «Наші гроші», фірма «ШБУ-77» разом із ТОВ «Шляхо-будівельне управління №14» постійно розігрують дорожні тендери від «Укравтодору». Вони не є пов’язаними між собою, однак беруть участь в торгах як спаринг-партнери для створення тендерного алібі. Це означає, що одна фірма приходить конкурувати з іншою на певну закупівлю, щоб та відбулася. А замовники у свою чергу не допускають до аукціону інших учасників, щоб ті не створювали конкурентного тиску та не знижували цін.

Фірма «ШБУ-77» ремонтує дороги здебільшого у Закарпатській області. Лише протягом 2020-2021 років вона отримала тут державних підрядів на 3,5 млрд грн зі загальних 5,2 млрд грн. Найбільше договорів з нею підписала служба автомобільних доріг у Закарпатській області – на 3,2 млрд грн. Наприклад, за 500 млн грн компанія повинна відремонтувати 10,5 км відрізку дороги державного значення Київ-Чоп.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.