На Закарпатті «закатають» 500 млн грн у десять кілометрів київської траси

24 Лютого 2021

Фото ілюстративне. Розчистка М-06 від снігу. Скрін із відео САД у Закарпатській області

Служба автомобільних доріг у Закарпатській області підписала договір із ТОВ «ШБУ-77» на капітальний ремонт автомобільної дороги Київ-Чоп. Вартість контракту становить 504,9 млн грн.

Технічним завданням передбачено, що переможець торгів проведе капітальний ремонт ділянки загальною протяжністю 10,5 кілометра. Отож середня вартість реконструкції одного кілометра траси складе 48 млн грн.

Згідно з умовами договору, підрядник завершить ремонт до кінця 2021 року, а також надає гарантію на виконані роботи: 10 років на асфальтобетонне покриття та дорожні знаки і 5 років – на бар’єрні огорожі.

У договірній ціні передбачено, що у «ШБУ-77» 8,7 млн грн піде на зарплати працівникам (1,7% від суми закупівлі), а прибутку одержить 3,38 млн грн (близько 0,66% від суми контракту).

Окрім переможця свої послуги пропонували ще дві компанії: ТОВ «ПБС» і ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл». Останню компанію не допустили до аукціону, тому «ШБУ-77» змагалась лише з «ПБС». Очікувана вартість тендеру була 512 млн грн, а учасники значно не знижували свої цінові пропозиції, тому економія на цьому тендері виявилась близько 1,5%.

Про аудиторську перевірку

За вісім днів до підписання договору, 11 лютого, Державна аудиторська служба розпочала перевірку цієї закупівлі. На той час Служба автомобільних доріг у Закарпатській області вже опублікувала повідомлення про намір укласти договір із ТОВ «ШБУ-77».

ДАСУ зазначає, що причиною перевірки є «виявлені ознаки порушень законодавства в сфері публічних закупівель». Наразі ДАСУ поки що перевіряє таку ймовірність: на це у аудиторів є час до 4 березня (15 робочих днів). Після цього ДАСУ зобов’язане опублікувати свій висновок про результати досліджень. Якщо порушення знайдуть — зобов’яжуть замовника їх усунути. Але як пишуть «Наші гроші», у 2020 році моніторинги ДАСУ жодного разу не призвели до розривів контрактів з підрядниками Укравтодору.

Про переможця   

Власником і директором «ШБУ-77» є Андрій Білоус із смт. Велика Димерка (Броварський район Київської області). У березні 2019 року фірма почала ремонт автошляху Н-09 ще до закінчення тендеру. Тоді вона змагалась із фірмою ТОВ «ШБУ №14». Ці компанії, як повідомляли «Наші гроші», розігрують підряди у Закарпатській і Чернігівській областях.

Також Андрій Білоус є директором ТОВ «САТ Україна», яка була заснована австрійською фірмою, чверть якої належить російському олігарху Олегу Дерипасці. У січні 2021 року власником «САТ Україна» став мешканець села Осинівка Одеської області Муслім Кєлоєв.

ТОВ «ШБУ-77» з початку 2020 року отримало 52 держзамовлення на майже 5 млрд грн.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.