На Закарпатті дорогу державного значення ремонтують до проведення тендеру

26 Березня 2019

На Закарпатті розпочали ремонт автомобільної дороги державного значення Н-09 Мукачеве-Рахів-Богородчани-Івано-Франківськ –Львів, хоча торги на її ремонт офіційно ще не провели.

Вперше про майбутній ремонт повідомив голова Закарпатської обласної адміністрації Геннадій Москаль на своєму офіційному сайті, де зазначив, що перший транш на ремонт дороги в сумі 242 млн грн уже надійшов в область. Також Москаль додав: «Із наступного тижня переможець тендеру завозить техніку й починає середній поточний ремонт дороги». Повідомлення було опубліковано 22 березня.

Однак вже наступного дня, 23 березня, народний депутат України Валерій Лунченко та міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомили про початок робіт.

За сюжетом мукачівського телеканалу «М-студіо» роботи вже розпочали неподалік с. Сільце, Іршавського району. Неподалік цього населеного пункту пролягає 32-34 кілометр вищезгаданої автомагістралі Н-09.

Однак відповідних тендерів на ремонт автошляху досі не проведено. Наразі Служба автомобільних доріг у Закарпатській області оголосила три закупівлі на проведення поточного середнього ремонту майже 41 кілометра автошляху Н-09, очікувана вартість яких становить 887 млн грн.

Перша закупівля на відрізок Н-09  2+800 – км 21+120 на майже 432 млн грн перебуває на стадії  повідомлення про намір укласти договір. У ще одній тільки вчора, 25 березня, відбувся аукціон. Третій  тендер з ремонту 10 км дороги призупинений через ще не розглянуту скаргу одного із учасників у Антимонопольний комітет. Ремонт відрізку поблизу с. Сільце, де вже розпочали роботи, передбачено другим або третім тендером.

За інформацією кількох ЗМІ, роботи виконує ТОВ «ШБУ-77». Це найбільший дорожній підрядник у Закарпатській області. З початку 2018 року фірма отримала шість замовлень на майже 1,5 млрд грн. «ШБУ-77» зареєстроване в Броварах. Власником фірми є Андрій Білоус із смт. Велика Димерка (Броварський район).

Білоус також є директором ТОВ «Бітунова Україна», яке засноване австрійською компанією Bau Holding Beteiligungs AG та українцем Віктором Гавриленком, який у 2002-2003 році очолював ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» та, за даними «Наших грошей», був задіяним в корупційних схемах «Укравтодору» за часів Януковича. А ще на початку жовтня поточного року співзасновницею цієї компанії разом з австрійцями замість Гавриленка була росіянка Таміла Свірідова.

Також Андрій Білоус є керівником ТОВ «САТ Україна», яке засноване  австрійським концерном «Штрабаг СЕ» («Strabag SE»). Австрійська «Strabag SE» є головною компанією однойменного концерну, куди входить «Bau Holding Beteiligungs AG». Згідно з річним звітом за 2016 рік, чверть акцій «Strabag SE» належала кіпрській фірмі «Rasperia Trading Ltd» із групи «Базовий Елемент» російського олігарха Олега Дерипаски.