Більше мільйона на харчуванні учнів Буковини поділили три пари «змовників»

16 Березня 2021

Фото ілюстративне. Джерело: Телеграф

П’ять пов’язаних підприємців розіграли торги на 1,13 млн грн з організації гарячого харчування для учнів в Чернівецькій області. Замовник послуги Герцаївська міська рада поділила закупівлю на вісім лотів, три з яких були успішними.

Під час аукціонів учасники не змагалися. Перший договір на 382 тис. грн отримала Марія Кобеля, яка годуватиме учнів Петрашівської школи. Іншу угоду на 90,6 тис. грн уклали з Мариною Матей на харчування школярів Підвальнянського НВК. Третє замовлення на 662 тис. грн отримала підприємиця Родіка Платіка за обслуговування Молницької школи.

Обіди для учнів обійдуться Герцаївській міській раді у 23-24 грн на день.

«Так, я з нею домовлялася»

У першому лоті між собою змагалися підприємиці Ольга Гуцану та Марія Кобеля. Обидві учасниці подали на торги документи з однаковими дефектами друку, що свідчить про їхню підготовку на спільній техніці. Окрім того, довідки були створені в одній програмі Canon SC1011 та сформовані як pdf-документи в MP Navigator EX.

Конкурентки Марія Кобеля та Ольга Гуцану прописані в Герцаївському районі. Перша зареєстрована як підприємиця 2016 року. І протягом 2020-2021 років вона отримала два державні замовлення з харчування учнів на 290 тис. грн, не враховуючи поточної угоди.

Натомість Ольга Гуцану веде свою діяльність з січня цього року. Участь в поточних торгах – друга для підприємиці, однак в жодній вона не отримала перемоги.

На момент публікації редакція «Наші гроші. Львів» не отримала коментар від підприємець щодо їхньої участі в тендері.

В другому лоті за харчування учнів позмагалася згадана Марія Кобеля та зареєстрована в січні цього року підприємиця Марина Матей. Частина їхніх документів також має спільні дефекти та зроблена і сформована в тих ж програмах, що і довідки Ольги Гуцану та Марії Кобелі.

Узгодження поведінки редакції «Наші гроші. Львів» підтвердила сама ж підприємиця Марина Матей.

«Так, я домовлялася з нею про участь на торгах, це мій перший тендер. Точніше ми разом вирішили прийти. Але я працюю в одній школі, а вона – в іншій», − розповіла вона.

По дві пари спільників

У третьому лоті участь взяли дві пари пов’язаних учасників. Це – Марія Кобеля з Ольгою Гуцану та Давід Георгіу з підприємицею Родікою Платікою.

Останні конкуренти також подали на торги документи зі спільним дефектом друку. А також в шапці своїх довідок зробили характерну помилку – вказали «фізичнав особа підприємець» замість «фізична особа підприємець».

Коли ми зателефонували до Давіда Георгіу та попросили його конкурентку Родіку Платіку, то мама підприємця (своє ім’я жінка не вказала) надала нам її номер телефону. Однак будь-яку домовленість між підприємцями на торгах заперечила.

«Ні, ми окремо готували документи. Ну, нам допомогли їх зробити, а це хіба має значення? Ми знайомі, колись, вже давно, працювали разом», − зазначила вона.

На момент публікації редакція не отримала коментаря від самої Родіки Платіки щодо пов’язаності з конкурентом.

Підприємиця зареєструвала свою діяльність наприкінці лютого цього року в Герцаївському районі. Це її перша перемога на торгах.

Натомість 24-річний Давід Георгіу зареєстрований як підприємець 2015 року. Протягом 2020-2021 років він отримав державних замовлень на 1,2 млн грн, в основному на постачання продуктів та будівельних товарів.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.

Дітям із Закарпаття замовили масло за удвічі дешевшою ринку ціною