Дітям із Закарпаття замовили масло за удвічі дешевшою ринку ціною

12 Березня 2021

Фото умовне, автор: Sorin Gheorghita

Великодобронська сільська рада на Закарпатті замовила 1200 кг вершкового масло жирністю 73% за ціною в 95 грн за кілограм для шести шкіл і садочків Ужгородського району. Про це стало відомо з Prozorro.

Сільрада очікувала придбати продукт за ціною 233 грн за кілограм. Але один із учасників тендеру підприємиця Леся Попович запропонувала на 59% нижчу ціну, завдяки чому і обійшла конкурентів. Тобто переможиця запропонувала масло лише по 19 грн за 200 грам.

Така ціна є вдвічі дешевшою ніж та, яку вказує Державна служба статистики за результатами моніторингу. За їхніми даними, у січні 2021 року у Закарпатській області вершкове масло коштувало 38 грн за 200 грам.

Походження продукту

У тендерній документації переможиця не вказує виробника дешевого вершкового масла, яке буде постачати. А під час дзвінка, як тільки почула, хто телефонує, то одразу повідомила, що дуже зайнята і не може говорити. На запитання, коли можна перетелефонувати, вона не відповіла.

В обгрунтуванні аномальної ціни Леся Попович вказала, що ціна зумовлена технологічним процесом виробництва товарів.

Це не перший випадок, коли замовники у Закарпатській області купують вершкове масло за заниженою ціною. Наприклад, у лютому 2021 року Виноградівський геріатричний пансіонат купував масло по 85 грн, а відділ освіти Холмківської сільської ради замовив масло 72,5% жирності по 76,5 грн/кг.

Про підприємицю

Леся Попович зареєстрована як підприємиця з листопада 1997 року в місті Берегове на Закарпатті. За даними проєкту Clarity, з 2016 року вона отримала державних замовлень на 10,64 млн грн. Найчастіше угоди укладала із Центром легеневих хвороб на Закарпатті, Свалявською РДА та Закарпатською обласною дитячою лікарнею.