Освітяни на Закарпатті замовили масло для дітей по 76 грн за кіло

18 Лютого 2021

Фото: Sorin Gheorghita

Відділ освіти Холмківської сільської ради у Закарпатській області 16 лютого підписав договір на постачання вершкового масла із підприємцем Миколою Шостаком на 130 тис. грн.

Його пропозиція була утричі дешевшою очікуваної вартості, а кілограм вершкового масла жирністю 72,5% коштуватиме лише 76,5 грн. Наразі це найдешевша ціна, яку цьогоріч знайшла наша редакція в закупівлях 5 областей Західної України.

Як раніше повідомляли «Наші гроші. Львів», в основному бюджетні установи цьогоріч замовляють масло по 140-200 грн/кг. Згідно з даними моніторингу Державної служби статистики, у січні середня споживча ціна в Україні на масло становила 222 грн/кг, а у Закарпатській області – 190 грн/кг. Відтак, освітяни замовили масло в 2,5 рази дешевше.

В обгрунтуванні аномально низької ціни підприємець пояснив, що в нього є договір на постачання масла з виробником, який завдяки технологічному процесу «має змогу надавати продукцію за ціною, що є економічно вигідною». Крім того, в нього «налагоджена логістика». Це пояснення задовольнило тендерний комітет і він не відхилив пропозицію.

У розмові із журналісткою підприємець Микола Шостак не зміг пригадати ні назву, ні адресу дешевого виробника і сказав дивитись документи на Prozorro.

У пакеті документів він завантажив декларації виробника про відповідність масла від ТДВ «Івано-Франківський міськмолокозавод», посвідчення про якість ТОВ «Глобинський маслосирзавод», декларацію ТОВ «Бучацький сирзавод», ТОВ «Радивилівмолоко».

Представник одної із зазначених компаній пояснив, що ціна в 76 грн за кілограм масла – нереалістична.

«Такої ціни бути не може, у нас гуртова ціна – 173 гривень. А це ще й посередник. Я не пригадую такого покупця, можливо, він купує в нашого дистриб’ютора», – сказав Ігор Абрам’як із ТДВ «Івано-Франківський міськмолокозавод».

Куди постачатимуть масло

Підприємець повинен доставляти масло протягом року партіями до комори кожного окремого навчального закладу освіти. Це і загальноосвітні, і дошкільні навчальні заклади – загалом 13 установ в с. Холмок, Концово, Минай, Коритняни, Сторожниця, Шишлівці, Часлівці, Галоч, Розівка.

Про постачальника

Підприємець Микола Шостак з Ужгорода зареєструвався в 2016 році, і вже отримав замовлень на майже 3,5 млн грн. Це його перший договір із відділом освіти Холмківської сільської ради. Всі інші 195 угод він підписав із відділом освіти Ужгородської райдержадміністрації.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.