Львівська компанія не полишає надію отримати 26 «соток» землі під невидимий недобуд

17 Лютого 2021

Фото території, джерело: Львівська міська рада

Львівська міська рада опублікувала проєкт ухвали про затвердження ПП «Марко» проєкту землеустрою і надання в оренду на 10 років ділянки на вулиці Демнянській (біля будинку № 8).

Площа ділянки становить 0,2656 га і призначена для будівництва та обслуговування багатоповерхового житлового будинку. Вона розташована біля багатоповерхівок в районі ринку «Шувар».

Згідно з реєстром нерухомості, підприємство «Марко» з 2019 року володіє на цій землі об’єктом незавершеного будівництва з готовністю 1% – це фактично розкопаний фрагмент стрічкового фундаменту, пояснюється в інформаційній записці до проєкту ухвали. На земельній ділянці місцеві мешканці організували дитячий майданчик, однак він не включений у відповідну схему.

Право власності на цей 1% недобуд оформили на підставі рішення суду від 2014 року. Як виявилось, аж через 11 років після укладення договору купівлі-продажу ВАТ «ЛьвівОРГРЕС» згадало, що ПП «Марко» ще сплатило їм 114 тис. грн за об’єкт незавершеного будівництва. А «Марко» подало зустрічний позов, аби право власності визнали за підприємством.

В результаті суддя Господарського суду Львівської області Наталія Мороз вирішила, що «Марко» має сплатити ті 114 тис. грн і воно має стати власником цього об’єкту.

Це рішення суду оскаржував місцевий мешканець. Він стверджував, що ніякого недобуду насправді немає в природі, і не було в 2003 та 2014 роках, а дана земельна ділянка є прибудинковою територією будинку № 8 по вул. Демнянській.

Чоловік повідомив суду, що в технічному паспорті, який виготовлений вже після ухвалення оскаржуваного рішення суду, не зазначено ніякої прив’язки, де знаходиться той об’єкт, ні його розмірів чи плану, а позов є штучним та узгодженим, оскільки відсутній предмет спору. Однак в результаті йому не вдалося оскаржити це рішення госпсуду.

Приблизне розташування ділянки (Google)

У коментарі «Наші гроші. Львів» Сергій Коровайник, в.о. директора департаменту містобудування Львівської міськради, розповів, що фірма вже вдруге звертається за затвердженням проєкту замлеустрою. Попередня каденція депутатів відмовила в цьому.

За його словами, до проєкту було багато зауважень, зокрема те, що право власності оформлене на підставі рішення суду і там облаштовувано дитячий майданчик.

Про компанії

Приватне підприємство «Марко» належало Любові Марець, однак, згідно з YouControl, в 2019 році воно перейшло у власність Руслана Короля (92%) і Богдана Навроцького (8%).

Останній володіє 8,6% ПАТ по пуску, налагодженню, удосконаленню технології та експлуатації елетростанцій і мереж «ЛьвівОРГРЕС» (колишнє ВАТ) станом на четвертий квартал 2020 року. Згідно із останнім звітом  Навроцький є членом наглядової ради цього ПАТ, його обрали 4 лютого 2014 року.

За номером телефону ПП «Марко» слухавку піднімає сторонній чоловік, який повідомив, що не може надати контакти ні директора, ні власників, а колись допомагав фірмі із оформленням документів.