Адвокат стрийського комунальника Васьковича постане перед дисциплінарною комісією

16 Березня 2021

Затриманння Василя Васьковича, Київ 2019. Фото: Олександр Гусєв

Стрийський міськрайонний суд задовольнив клопотання прокурора і постановив порушити питання про дисциплінарну відповідальність адвоката Романа Дармончука. Відповідне звернення направлять до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Львівської області. Адвоката підозрюють у порушенні правил адвокатської етики та неналежному виконанні професійних обов`язків.

Джерело: ухвала суду, опублікована 4 березня.

Хто кого захищає

Адвокат Роман Дармончук є адвокатом колишнього керівника комунального підприємства «Стрийський міський комбінат комунальних підприємств» Василя Васьковича. Нагадаємо, Васьковича ще у січні 2019 року в Києві затримали працівники Нацполіції під час отримання хабаря у розмірі 680 тис. грн. Правоошхоронці встановили, що Василь Васькович разом з «суб’єктом господарювання організували злочинну схему по розкраданню бюджетних коштів».

Як виявилось, «Стрийський міський комбінат комунальних підприємств» заплатив за автогрейдер понад 2,2 млн грн, хоча він коштував менше 1,15 млн грн. Так, під час закупівлі автогрейдера між собою конкурували два пов’язані приватні підприємці. Перемога дісталася Євгенію Юр’євичу, який запропонував техніку за 2,23 млн грн при очікуваній вартості в 2,5 млн грн. Водночас, згідно з ухвалами суду, перед цим десятирічний автогрейдер продавали за 1,15 млн грн. Як стверджує слідство, автогрейдер підшукав сам Васькович та передав продавцеві в якості завдатку 1 тис. дол.

Василеві Васьковичу інкримінують службове підроблення та привласнення майна в особливо великих розмірах. Крім нього, обвинуваченими в цій справі є його донька Соломія Пак, Ірина Юр’євич і Аліна Рудь.

Методи адвоката  

На думку прокурора, поведінка адвоката Дармончука є неналежною та свідчить про свідоме затягування справи. Прокурор, зокрема, поскаржився, що адвокат обвинуваченого систематично подає клопотання, в тому числі такі, на думку суду, необґрунтовані.

«Під час оголошення клопотання постійно відволікався, шукав документи, намагався під час оголошення клопотання навести суду позицію захисту щодо порушень на досудовому розслідуванні прав обвинуваченого, що є неприпустимим з точки зору КПК України, зважаючи на стадію судового розгляду дослідження письмових доказів», – йдеться у матеріалах справи.

Також адвокат постійно перебивав головуючого суддю, на зауваження суду не реагував, натомість звинувачував суд в тому, що йому перешкоджають у виконанні професійних обов`язків.

Суд зазначив, що не оспорює право адвоката на подання клопотань, але вони повинні бути належно підготовлені та не повинні перешкоджати суду у розгляді кримінального провадження в розумні строки.

Стрийські комунальники переплатили мільйон гривень на старому автогрейдері