АМКУ оштрафував на 200 тис. грн підприємця за махінації на торгах «Ратуші-Сервіс»

Фото ілюстративне, Джерело: Zaxid,net

Західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету оштрафувало приватного підприємця Михайла Черняка і ТОВ «Алмо-Автогрупз» за імітацію конкуренції на торгах від ЛКП «Ратуша-сервіс». Йдеться про торги на ремонти приміщень львівської ратуші загальною вартістю 1,67 млн грн.

Джерело: рішення АМКУ, яке винесли ще 25 лютого, однак оприлюднили на сайті лише 15 березня.

Підприємця Михайла Черняка оштрафували на 204 тис. грн штрафу, а ТОВ «Алмо-Автогрупз» на 84 тис. грн.

Раніше оштрафоване «Алмо-Автогрупз» мало назву ТОВ «БК Ера». Саме з такою назвою компанія брала участь у публічних закупівлях. Але наприкінці 2020 року фірма, окрім назви, змінила власника і адресу реєстрації. Під час торгів власником та директором був Роман Матушевський, а фірма була прописана у Львові. Зараз вона належить Тамарі Лук’яненко та змінила місце реєстрації на Краматорськ.

Про одну із цих закупівель із доведеним фактом змови «Наші гроші. Львів» написали ще в травні 2020 року, а експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень» скерували скарги до АМКУ та Державної аудиторської служби. Йдеться про ремонт душових кабін у приміщенні Львівської міської ради за 750 тис. грн. Тоді виявилось, що документи конкурентів мали однакові дефекти друку чи сканування, що свідчить про їх підготовку на одній техніці. Крім того, згідно з документами, тодішній засновник та директор ТОВ «БК Ера» Роман Матушевський працював то муляром, то виконробом у приватного підприємця Черняка.

АМКУ підтвердив ці аргументи, а також виявив, що конкуренти подавали документи на закупівлі з однієї IP-адреси, використовуючи однакову піратську версію програми АВК-5 для створення кошторисів. Окрім цього, між Матушевським та Черняком існували господарські відносини – перерахунки  коштів на банківські рахунки. Ні компанія, ні приватний підприємець не змогли спростувати аргументів АМКУ.

Нагадаємо, окрім штрафу, рішення Антимонопольного комітету передбачає заборону підприємцям брати участь у відкритих торгах впродовж 3 років.

ТОВ «Алмо-Автогрупз» («БК Ера») за час свого існування отримало лише два державних замовлення на 924 тис. грн. Після зміни власника компанія не брала участі в публічних закупівлях.

Приватний підприємець Михайло Черняк, який зареєстрований у Києві уклав 8 контрактів на 6,5 млн грн. Серед яких — поточний ремонт п’ятого поверху Львівської міської ради за 4 млн грн, де підрядник мав облаштувати хол, зону відпочинку та конференц-зал, але зараз виконання договору призупинили через карантин.

Компанія, яка розпиляла тендер на душові за 750 тисяч в Ратуші, виграла незаконно